Veselia maimuțelor

De ce sunt maimuțele atât de vesele, de parcă n-ar ști că într-o zi vor muri? Trăiesc, de parcă viața lor nu ar avea un final sumbru. Uită… sau cel puțin încearcă să uite. Doar către final, atunci când însăși trupul lor decrepit le anunță că se apropie clipa, acceptă noțiunea. Până la acel moment însă maimuțele sunt extrem de vesele. Poate că le insuflă această voioșie gândul că viața lor este eternă, așa cum le-au promis zeii lor, cei plăsmuiți tot de mintea lor nesăbuită. Cine știe? Au inventat până și lozinci pentru a disimula teama lor de neființă; „carpe diem,” își spun maimuțele, pentru că mâine nu se știe.

Dar, în rarele momente când își iau la revedere de la cineva drag, înșfăcat de hâda moarte, maimuțele plâng… De ce plâng oare, dacă acea ființă s-a alăturat divinității pe meleagurile veșniciei? Ar trebui să se bucure… Plâng oare, pentru că, în adâncurile minților lor iscoditoare, știu că viața de apoi reprezintă o himeră? Plâng oare, pentru că adevărul este prea dureros, spre a fi rostit cu voce tare?

Ați privit vreodată un animal în ochi în clipa morții? Când știe că va muri? Disperarea, frica și demența se amestecă, într-o imagine cumplită. Așa sunt și maimuțele în clipa morții; cele care au iubit viața prea mult. Se tem de moarte, dar își petrec întreaga lor viață încercând s-o ignore. Dar este acolo… așteptând să ne ofere îmbrățișarea rece. Tuturor…

Despre Ragnar

Nu mă căutaţi, pentru că nu sunt aici. Sunt pretutindeni... Sunt nicăieri... Am devenit una cu întunericul... Sunt numele rostit de mame la ceas de noapte, atunci când vor să-și sperie copiii. O șoaptă uitată în grădina paradisului ruinat. Coșmarul ce tulbură somnul abisului. Sunt eu: Ragnar.
Acest articol a fost publicat în Digresiuni și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Veselia maimuțelor

  1. Pingback: Diversitate « Ioan Usca

  2. Pingback: Cărţi noi « Ioan Usca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.