Capitolul X

*** Primul an la Marienlyst

Motto: „Călcat în picioare, viermele se chircește. Așa-i cuminte. El reduce astfel din probabilitatea de a fi călcat din nou.”

Despărțirea de Majorstuen nu a fost deloc dificilă; în urmă rămâneau doar amintiri neplăcute. Nimeni și nimic de regretat. Abia mult mai târziu, amintirile acelor zile nebune petrecute în compania prietenilor săi din copilărie, Dag și Nils, vor stârni unele emoții în mintea sa.

Primele zile la Marienlyst au fost ciudate, ca orice nou început, dar vor fi depășite cu succes. Dintre noii săi colegi, cel mai prietenos a fost Jakob Jensen, care-i va fi coleg de bancă. Vor fi colegi pe parcursul următorilor doi ani, pe care-i va petrece la școala Marienlyst.

Ca întotdeauna, în relațiile cu persoanele recent cunoscute, Ragnar va fi destul de rece la început cu colegii de clasă, preferând să-i studieze, pentru a ști cu cine are de-a face. Acest lucru va fi însă benefic pentru rezultatele școlare. După prăbușirea de la Majorstuen, primul an la Marienlyst va aduce revenirea sa acolo unde-i era locul, printre primii elevi ai clasei. Această revenire spectaculoasă i se va datora, în mare măsură, extraordinarei profesoare de matematică Sonja Rekdal. Datorită talentului deosebit al acesteia de a explica matematica, astfel încât și cel mai slab elev înțelegea cum stă treaba cu numerele, Ragnar va ajunge să fie atras în mod deosebit de acest dans al cifrelor. Poate și pentru că perfecțiunea formulelor matematice contrasta cu firea sa, aplecată mai mult către poezie, forme și culori, aparent dezorganizate. Matematica va aduce puțină ordine în viața sa zbuciumată.

Încercând să uite de faptul că viitorul ce i se arăta în cale era înnegurat, se va dedica studiului. Însă, acest lucru nu va fi foarte benefic asupra relațiilor cu noii colegi. Nu se va împrieteni cu băieții mai agitați din clasă, adversari ai învățatului și pasionați de sport și de alte activități rezervate grupului macho, precum se întâmplase la Majorstuen. Dar, deși nu-i vor fi prieteni, constituția sa fizică va fi un factor intimidant la adresa acestora, care se vor abține de la șicanările lor specifice.

Totuși, respectul acestora nu va fi unul obținut în mod gratuit. Va veni în urma unei confruntări fizice cu unul dintre cei mai agresivi elevi din clasă, Stein Christiansen. Nu-și mai aduce aminte motivul pentru care s-au luat la bătaie, probabil unul pueril, dar cel mai sigur era vina lui Ragnar. Unul dintre lucrurile care-l vor caracteriza în viață va fi faptul că nu va accepta să fie umilit, reacționând întotdeauna cu o violență incontrolabilă.

Analizând la rece, ulterior, se putea afirma că aceste reacții nestăpânite erau rodul frustrărilor acumulate în urma abuzurilor verbale ale tatălui său și a imposibilității de a riposta la acestea, combinate poate cu moștenirea firii explozive a lui Geir. Îi va sparge nasul lui Stein, iar acea revărsare de sânge va stârni admirație și teamă din partea celor vizați în mod indirect de această acțiune, grupul zeflemiștilor. Nu va regreta vreodată această acțiune. Va avea două principii după care se va ghida în relațiile cu ceilalți membri ai sexului masculin, respectiv „culegi ceea ce semeni” și „niciodată să nu lovești primul, dar nici să nu permiți să fii lovit.” Și nu le va încălca niciodată.

În schimb, va deveni – fără să știe – preferatul fetelor. Se pare că acestea erau atrase de combinația rară între un trup atletic și o minte sclipitoare, alături de un păr neobișnuit de negru; ambele calități fizice fiind moștenite de tatăl său. Timid din fire, va profita de această slăbiciune neașteptată a sexului feminin față de el, abia în anul următor. Dar, până atunci, primul an la Maryenlist va fi unul de tranziție, de adaptare la nou.

Anunțuri

Despre Ragnar

Nu mă căutaţi, pentru că nu sunt aici. Sunt pretutindeni... Sunt nicăieri... Am devenit una cu întunericul... Sunt numele rostit de mame la ceas de noapte, atunci când vor să-și sperie copiii. O șoaptă uitată în grădina paradisului ruinat. Coșmarul ce tulbură somnul abisului. Sunt eu: Ragnar.
Acest articol a fost publicat în Viața lui Ragnar. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s