Născut prost?

După boom-ul înregistrat în anii ’60,’70 și ’80 la nivelul alfabetizării, se părea că ne îndreptăm către o lume în care oamenii sunt tot mai inteligenți și mai culți. Nu a fost însă să fie așa. La începutul anilor ’90 a început un declin evident în lumea occidentală. La fel s-a întâmplat și în țările din fostul lagăr socialist. Dacă în cazul acestora din urmă există și o serie de factori sociali și economici, principala cauză a declinului – valabilă pentru întreaga planetă – este reprezentată de expansiunea jocurilor video și mai apoi de cea a internetului. Dacă, pentru generațiile anilor ’60, ’70 și (parțial) ’80, jocurile copilărie erau unele logice, care stimulau gândirea copilului, iar cititul cărților era la ordine zilei, pentru generațiile anilor ’90 acestea au devenit chestii învechite. Așa că, odată cu scăderea numărului de cărți citite, în paralel cu scăderea calității lecturilor (la modă au ajuns să fie tot felul de cărți pseudo-spirituale, un amestec de filosofie Zen, budism și misticism iudeo-creștin, despre auto-cunoaștere, astrologie etc), a scăzut și nivelul de educație.

Văd zilnic oameni care nu manifestă vreo dorință de ști ceva, pur și simplu trăiesc doar ca să respire, să consume și să se… distreze. Nu știu dacă oamenii se nasc proști sau devin proști pe parcursul vieții; dacă este doar rezultatul combinației aleatorii a genelor sau rodul anturajului nepotrivit și a mediului în care se dezvoltă respectivul individ. Mai degrabă, pare să fie o îmbinare între cele două.

Nu cred că oamenii se nasc proști, mai mult decât se nasc criminali sau homosexuali. Da, în pofida tuturor opiniilor neavizate asupra acestui subiect, homosexualii nu se nasc așa. Nu există niciun studiu serios care să fi dovedit asta. Cei care susțin această teză, probabil nu realizează că este o idee extrem de periculoasă. Dacă unii se nasc homosexuali, atunci de ce nu s-ar naște alții asasini sau predispuși la un comportament antisocial? Dacă numai genele singure influențează comportamentul sexual, de ce nu l-ar influența și pe cel social? Și poate reușim să inventăm o metodă de a-i identifica pe acești indivizi periculoși pentru societate și de a-i eutanasia de la naștere sau de a nu le permite nașterea în primul rând. Susținătorii teoriilor privitoare la faptul că oamenii se nasc în vreun fel sau altul sunt la fel de periculoși precum mințile bolnave care au zămislit legile de la Nürnberg.

Evident, moștenirea genetică joacă un rol important în viața individului, dar alegerile pe care le face acesta și educația primită sunt cele care-l definesc, care îi vor hotărî destinul. Nimeni nu se naște prost sau criminal, dacă nu există vreun dezechilibru fizic sau chimic la nivelul creierului. Cei care sunt proști au ales să fie proști. Și sunt din ce în ce mai mulți…

Anunțuri

Despre Ragnar

Nu mă căutaţi, pentru că nu sunt aici. Sunt pretutindeni... Sunt nicăieri... Am devenit una cu întunericul... Sunt numele rostit de mame la ceas de noapte, atunci când vor să-și sperie copiii. O șoaptă uitată în grădina paradisului ruinat. Coșmarul ce tulbură somnul abisului. Sunt eu: Ragnar.
Acest articol a fost publicat în Digresiuni și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Născut prost?

  1. Pingback: Prima casă | Caius

  2. Pingback: Domnul Chihleanu de la Margina – 4 | Ioan Usca

  3. lili3d zice:

    Educația îi ajută să aleagă.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s