Tinerețe fără bătrânețe

Visul secret sau mai puțin secret al omenirii. Viața fără de moarte și, mai ales, fără de îmbătrânire.

Atunci când suntem tineri, nu ne gândim la asta, dar pe măsură ce îmbătrânim ne-am dori să nu murim niciodată. Chiar și atunci când suntem bătrâni, chiar dacă slăbiciunile trupului și povara bolilor ne fac să ne dorim o încheiere a acestor chinuri, în secret, sperăm că moartea nu constituie sfârșitul. Că, după această viață, vom afla o continuare. Că, într-un fel pe care nu-l înțelegem foarte bine, această furtună electrică, pe care o numim conștiință sau suflet, va reuși să supraviețuiască decesului corpului. Rare sunt ființele umane care nu au această dorință. Până și ateii se agață de descoperirile fizicii cuantice și speră…

Însă dacă adevărul este cel întrezărit de teoria darwiniană? Dacă nu suntem cu nimic diferiți față de viermi sau de furnici? Dacă nu suntem altceva decât un accident stupid, prin care mineralele au început să… respire? Sau aceste gânduri dor prea mult, ca să fie exprimate și atunci trebuie să le ținem pentru noi? Ar trebui atunci să ne bucurăm de viață, așa cum propovăduiește ateismul, sau ar trebui să fim cuprinși de neagra disperare? Sau, poate, ar trebui să ne schimbăm percepțiile și acțiunile în funcție de această posibilitate?

Dar, la final, dacă suntem pietre, contează cu adevărat cum ne-am trăit viața sau este totuna ca atunci când nu ne-am fi născut deloc? Și, dacă are vreo însemnătate, atunci pentru cine?

Anunțuri

Despre Ragnar

Nu mă căutaţi, pentru că nu sunt aici. Sunt pretutindeni... Sunt nicăieri... Am devenit una cu întunericul... Sunt numele rostit de mame la ceas de noapte, atunci când vor să-și sperie copiii. O șoaptă uitată în grădina paradisului ruinat. Coșmarul ce tulbură somnul abisului. Sunt eu: Ragnar.
Acest articol a fost publicat în Digresiuni și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Tinerețe fără bătrânețe

  1. Pingback: Colecţionara de coşmaruri – 15 | Caius

  2. Pingback: Oglinda fermecată şi roberta | Ioan Usca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s