De la maimuță la iluzie holografică

O teorie revoluționară, la vremea ei, enunța o posibilitate tulburătoare, ca Universul – întreaga noastră realitate obiectivă – să fie o iluzie. Aparent absurdă, teoria însă explică perfect ceea ce nu poate fi… explicat. Această teorie a deschis drumul către un adevăr atât de simplu și, totuși, atât de greu de priceput. Nu trăim într-o iluzie creată și susținută de vreo mașină extraterestră sau divină, ci într-una creată de noi. Încă de la început, lumea a arătat așa cum și-au imaginat-o primele conștiințe. Sau așa cum le-a spus acea primă conștiință că trebuie să arate. Acea primă conștiință, cea care a creat alte conștiințe, cu scopul de a progresa încontinuu. Acea primă cauză, fără de care suntem în afara logicii. Pe măsură ce conștiințele au progresat, iar cunoștințele lor s-au extins, limitele lumii lor iluzorii s-au extins și ele. Au construit mașini și dispozitive, cu care au văzut dincolo de globul lor albastru închipuit. Iar lumea aceea a arătat așa cum și-au imaginat că va arăta. De fiecare dată, când o conștiință a făcut o descoperire și le-a împărtășit-o și celorlalte ființe, lumea noastră s-a extins. Ceea ce vedem acum, ca fiind marginea Universului vizibil, se găsește acolo, pentru că așa și-au imaginat unele conștiințe că va fi. Limitele aparatelor construite sunt motivate de faptul că doar până acolo și-au imaginat acele conștiințe că vor ajunge dispozitivele lor. Când o altă conștiință va „construi” o altă mașină, mai puternică, acea limită se va extinde, iar odată cu ea și universul nostru.

Suntem iluzii; nu existăm de fapt. Cel puțin, nu în această formă pe care ne-o imaginăm. Mă întreb ce s-a întâmplat cu primele conștiințe; cele de la care a pornit totul. Oare și-au imaginat că vor ajunge într-o altă lume, imaterială și se găsesc și acum acolo, undeva într-un plan paralel al conștiinței? Existăm cu adevărat, ca ființe independente, sau suntem doar iluziile care au fost create de mintea acelor prime conștiințe?

De ce percepem atunci această lume așa cum o facem? Pentru că așa suntem învățați. Ne imaginăm modul în care apare pe lume o nouă ființă, o nouă conștiință, pentru că așa ne spun celelalte ființe din jurul nostru că trebuie să fie. Există atunci oare cu adevărat această nouă conștiință sau este doar plăsmuirea imaginației noastre? Dacă există, atunci noi o creăm?

După moarte, totul se întâmplă așa cum ne imaginăm că se va întâmpla în timpul vieții, mai ales în ultimele noastre clipe. Dacă ne imaginăm că vom trece în abisul conștiinței, încetând să mai existăm, atunci așa va fi. Energia care ne-a animat se va opri pentru totdeauna, intrând într-o stare perpetuă de repaus. Ca într-un somn adânc, fără vise. Dacă ne imaginăm că după moarte ne vom revedea rudele și prietenii, atunci așa va fi. Ne vom crea propriul nostru colțișor de rai, numai că persoanele care vor fi alături de noi nu vor fi altceva decât simple plăsmuiri ale imaginației. Suntem cu adevărat singuri după moarte, nu luăm pe nimeni cu noi. Iar cei care au murit înaintea noastră, ar fi putut avea o viziune cu totul diferită despre asta, așa că nu ni se pot alătura. Își trăiesc propriul vis sau coșmar, după caz. Dacă ne imaginăm că după ce murim ne vom duce într-un loc întunecat și rece, plin de creaturi răuvoitoare, atunci așa va fi. Durerea și dezolarea vor fi însă create de propria noastră minte, fără măcar să înțelegem asta vreo clipă. Cei care cred că se vor reîncarna după moarte, se vor găsi renăscându-se, uitându-și vechea viață, exact așa cum și-au imaginat. Cei care cred că după ce vor muri vor rămâne pe Pământ, ca niște spirite rătăcitoare, așa vor face. Singura problemă este că nu putem controla direcția pe care o va lua iluzia noastră, după moarte.

Chiar dacă acceptăm faptul că trăim într-o iluzie, nu putem modifica ceea ce numim realitate, pentru că nu credem cu adevărat că o putem face. În plus, această realitate este rodul interacțiunii iluziilor materializate de toate conștiințele. Un vis comun. Desigur apare întrebarea, de ce iluzia mea este mai rea decât iluzia lui „X”? Unele ființe pur și simplu „moștenesc” o iluzie mai bună. Dar aceasta este o întrebare la care trebuie să-și răspundă fiecare. Nu putem altera realitatea altora, decât dacă vom înțelege că materia, tot ceea ce ne înconjoară, nu există cu adevărat.

Dacă o singură conștiință, un singur om, ar închide ochii și ar vedea lumea așa cum este de fapt, acea ființă ar deveni Dumnezeu. Va fi capabilă să modifice realitatea celorlalte conștiințe, mișcându-se liberă în timpul și spațiul perceput de acestea; de fapt și aceste noțiuni fiind doar niște iluzii. Timpul nu există, la fel cum nu există nici trupurile noastre. Suntem de fapt energie, iar lumea noastră arată așa, doar pentru că așa ni s-a insuflat că trebuie să arate. Nimic nu este de fapt real.

Despre Ragnar

Nu mă căutaţi, pentru că nu sunt aici. Sunt pretutindeni... Sunt nicăieri... Am devenit una cu întunericul... Sunt numele rostit de mame la ceas de noapte, atunci când vor să-și sperie copiii. O șoaptă uitată în grădina paradisului ruinat. Coșmarul ce tulbură somnul abisului. Sunt eu: Ragnar.
Acest articol a fost publicat în Digresiuni și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la De la maimuță la iluzie holografică

 1. Pingback: Reabilitare « Ioan Usca

 2. Pingback: Tenebre – 29 | Caius

 3. INTJ zice:

  lol … „suportul, cat e suportul?” … pana si Matrix-ul avea minim doua: partea electronica (impulsuri celebrale diferite de la om la om, bla-bla-bla) si corpurile umane. … explicatie suficienta pentru diferentele dintre „iluzii”.

  Suntem de fapt energie” … una (adica nu mai multe „energii”) … da’ in absenta factorilor perturbatori (care, conform teoriei, nu exista fiind la randul lor iluzii) asta implica uniformitate … care uniformitate desfiinteaza teoria iluziilor diferite.

  daca totusi e vorba de „diverse” energii … revenim la „suport” (obligatoriu la plural, ca sa sustina pluralul energetic, altfel o dam iar in uniformitate) … si asa, fie ca-i vorba de o singura energie sau de mai multe, se alege praful de tot „castelul de idei”.

  ps: varianta cu „suport unic”, ceva gen o punga cu cinci mere, pica din start deoarece in cazul acela „suport” se reduce la spatiul ocupat de fiecare mar … punga fiind deja un nivel superior (adica dupa ce s-a lamurit ca cele cinci mere nu ocupa acelasi spatiu).

  Apreciază

  • Ragnar zice:

   Suportul? Păi, totul a pornit de la experimentul lui Louis Aspect din 1982, cu electronii care păreau să „știe” în avans ceea ce va face „geamănul” lor. Apoi, Bohm a făcut acea afirmație despre natura holografica a universului. Te legi de faptul că am spus „energie” și nu energii, dar în altă parte am spus conștiințe, deci mai multe. Citește teoriile lui Bohm și Pribram și studiază experimentul cu LSD al lui Stanislav Grof. Dacă trăim într-o iluzie, atunci toate legile fizicii sunt anulate, nu mai există noțiunea de spațiu, pentru că și spațiul este o iluzie. Cum funcționează aceste energii și ce le susține, asta este o altă problemă. Cheia se găsește în primele conștiințe, cele create de conștiința inexplicabilă, prima conștiință. Energia lor provine din exterior și, cumva, ar putea fi capabile să o transmită mai departe, fie și sub forma unei iluzii. Consideră asta similar teoriei despre Big-Bang: a avut loc, dar nu putem explica cum și de ce. Dacă Hawking nu trebuie să explice nimic, de ce aș face-o eu? În plus, articolul este etichetat „aberații.” 🙂

   Apreciază

 4. Pingback: De ce le este frica sa mearga la psihiatru? « Hai ca se poate!

 5. Il Serpente zice:

  Bine mai e etichetat post-ul acesta pe bună dreptate !!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.