S-a hotărât: voi arde în iad

Creștinismul a avut întotdeauna o problemă cu sexul și, se pare că, încă mai are. Prin prisma doctrinei creștine, sexul este o treabă rușinoasă și murdară. Ar trebui să se desfășoare cât mai pe întuneric posibil și dacă se poate să fim îmbrăcați complet. Nu trebuie practicat decât în scopuri reproductive. Prin urmare, ai voie până rămâne ea gravidă, apoi… abstinență. Ulterior, poți relua activitatea, asta numai dacă îți mai dorești un copil. Din nou, până la confirmarea gravidității. Dacă nu dorești mai mult de doi copii, atunci ghinion: acesta trebuie să fie finalul acestui gen de activitate. Nu vei mai face sex toată viața ta. Este un păcat.

Recent am citit niște chestii care m-au informat că am săvârșit păcatul preacurviei. Se pare că nu am voie să mă împărtășesc vreo 15 ani. Păi, nici nu m-am împărtășit vreodată, cel puțin nu-mi aduc aminte să fi făcut asta. Nu voi intra în amănunte, ce și cum. Mă rog, poate știam deja că sunt un mare păcătos. De fapt, sunt destul că sigur că am încălcat mai toate poruncile legate de sex din Biblie. Bine, cu excepția… Păi, chiar cred că pe toate, atunci. Așadar, voi arde în flăcările iadului. Sper numai să-mi dea un cazan cu vedere spre lacul de pucioasă. Așa, pentru panoramă.

Însă tot creștinismul ne învață că orice păcătos poate fi iertat, dacă-și regretă sincer fapta. Tocmai aici e problema. Regret ceva? Nu prea cred. Prin urmare, păcătoși din toată lumea, ne vom vedea în iad. Asta, dacă nu cumva vă apucă ipocrizia și vă veți căi de faptele cele rele, lăsându-mă singur acolo. Însă dacă nu vă căiți, atunci ne vedem mai încolo.

Despre Ragnar

Nu mă căutaţi, pentru că nu sunt aici. Sunt pretutindeni... Sunt nicăieri... Am devenit una cu întunericul... Sunt numele rostit de mame la ceas de noapte, atunci când vor să-și sperie copiii. O șoaptă uitată în grădina paradisului ruinat. Coșmarul ce tulbură somnul abisului. Sunt eu: Ragnar.
Acest articol a fost publicat în Gânduri și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la S-a hotărât: voi arde în iad

 1. Pingback: Circ si ticalosie marca Basescu Traian la Televiziunea Romana « Hai ca se poate!

 2. Vania zice:

  Eu prefer să nu primesc pinguri când se fac afirmaţii despre creştinism întemeiate pe emisiuni tv, nu pe cunoaşterea învăţăturii Bisericii. Cum eu nu scriu despre Chimie, socotesc că pot fi ocolite subiectele la care suntem habarnişti…

  Nu pot da contra-ping la aşa ceva!

  Apreciază

 3. Pingback: Ii rog pe vamesii romani sa nu se mai imbogateasca din contrabanda, Basescu nu suporta concurenta « Hai ca se poate!

 4. Lora zice:

  Chiar ii multumesc lui Vania ca a luat atitudine.

  Tu esti gresit rau daca pentru tine sexul e sinonim cu desfraul, adulterul, malahia ( mi-e rusine obrazului sa-ti explic ce inseamna asta in greaca, am o banuiala ca stii si singur, totusi), inchinarea la idoli…

  Apreciază

  • Ragnar zice:

   Ok, cred că am recunoscut deja că am exagerat la partea teologică. Consideră acest articol un pamflet. Poate trebuia să-mi argumentez poziția cu Matei 5:28 și 5:32, referitor la motivul ajungerii în iad. Totuși, am spus despre capitolul 38 din Geneză. Din acesta s-ar putea desprinde concluzia că sexul are doar scop reproductiv.

   PS: M-am gândit puțin la formularea ta, “greșit rău,” și m-am prins că “greșit” era un eufemism pentru “ciudat.” Probabil, ți s-a părut că varianta “ciudat” ar putea fi jignitoare și ai înlocuit-o cu “greșit,” în mod conștient sau nu. Crede-mă, pot argumenta cu privire la faptul că sexul este “rău”, timp de o săptămână. Faptul că am dat oarecum înapoi la intervenția d-lui Usca, nu înseamnă decât că nu doresc să intru într-o polemică fără finalitate. Pentru că eu îmi pot susține teoria cu argumente interminabile de natură religioasă, morală și filozofică. Dacă vrei, încearcă-mă, în cazul în care ai foarte mult timp de pierdut.
   Iar chestia cu asocierea ai înțeles-o greșit; era doar corelarea cu versetul următor (6:13) din I Corinteni, respectiv a faptului că “desfrânații” vor ajunge în iad.

   Apreciază

 5. Lora zice:

  Nu, Ragnar. Prima parte a articolului tau ma jigneste mult prea mult ca sa mai am chef de orice discutie viitoare cu tine. Iti doresc numai bine!

  Apreciază

  • Ragnar zice:

   Nicio problemă. Oricum, nu mă dădeam în vânt după fanatici care nu-și pot apăra credința în niciun fel. Și, mă rog, de ce anume te jignește? Mă tem că nu înțeleg. Dacă ai citi acea Biblie cu mai multă atenție, ai observa faptul că sexul, în alte scopuri decât reproductive, nu este chiar o recomandare. Bineînțeles, că nu aștept un răspuns. Aceste întrebări sunt doar retorice. Și care-i treaba cu blogul privat? Îți murdăresc blogul intrând pe el? Cât de creștinește este să îl respingi pe rătăcit? Sau aplicăm numai ce ne convine din Biblie? Mi se pare mie că vă place să auziți numai ce doriți. Voi, creștinii. Dacă trupul este pentru Domnul, atunci cum poate fi folosit pentru ceva atât de trivial precum plăcerile carnale, în alte scopuri decât procrearea? Nu este asta o blasfemie? Cred că această atitudine greșită pleacă de la prezența în Biblie a așa-numitei „Cântarea Cântărilor”, de fapt „Cântecul lui Solomon” în original. Nu înțeleg de ce au inclus-o până la urmă rabinii în canon, deși au existat atâtea dispute legate de această carte. Învață mai bine istoria cărții pe care o respecți și nu te mai lua după opiniile altora. Nu sunt decât niște oameni. Alegând să fugi și considerându-te „jignită,” dintr-un motiv care-mi scapă cu totul, nu dovedești altceva decât ignoranță. Nu este persoana mai inteligentă cea care părăsește discuția, ci persoana care nu are argumente.
   Îți urez să ai o viață frumoasă.

   Apreciază

 6. Lora zice:

  🙂 Il tin privat pentru ca aveam si inca am nevoie de liniste, nu se murdareste el blogul prin vizitele unora. Ragnar, pentru mine crestinismul e viata mea intreaga, nu-l pot reduce la argumente. Crestinismul e credinta si traire in Dumnezeu, in Isus Cristos si in Duhul Sfant. Argumentele sunt pentru cei carora le plac discutiile lungi, disputele, polemicile. Eu nu sunt adepta acestui mod de viata. Biblia ramane pentru mine Cartea Cartilor si singura care dezvaluie maretia lui Dumnezeu. Totodata este o carte vie care fiind citita chiar numai cu gandul, lasa ecou. O vreme… Apoi, discreta, te lasa in pace. Eu o citesc zi de zi, dar nu ma poate considera nimeni fanatica din pricina asta. Am citit cartile altor religii dar nu mi le-am simtit mai aproape decat crestinismul. In aceasta religie m-am nascut si-mi implineste suficient de bine nevoile spirituale. Deci, eu ma tin departe de dispute si certuri fara rost pe teme de religie. Religia mea nu are nevoie de a fi aparata acum. A rezistat si fara apararea sau sustinerea mea doua milenii. In afara de asta, asa cum a si dat la moarte pe multi aceasta religie, pe mai multi i-a inscris pentru viata. 🙂 (uite ca mi-am calcat cuvantul… 🙂 )

  Apreciază

  • Ragnar zice:

   Poate că ți-ai călcat cuvântul, pentru că știi că, de fapt, în esență, eu nu am spus nimic rău despre creștinism. A rezistat două milenii, dar se pare că nu mai rezistă acum. În Vest, cel puțin, e pe moarte, dacă nu a murit cumva deja. Totuși, nu înțeleg în continuare cum te-am jignit. Da, și printr-o coincidență bizară, blogul a devenit privat în aceeași zi în care ai postat comentariul de mai sus. Cel în care spuneai că nu vei mai reveni aici.

   Apreciază

 7. Lora zice:

  „Prin prisma doctrinei creștine, sexul este o treabă rușinoasă și murdară. Ar trebui să se desfășoare cât mai pe întuneric posibil și dacă se poate să fim îmbrăcați complet. Nu trebuie practicat decât în scopuri reproductive. Prin urmare, ai voie până rămâne ea gravidă, apoi…abstinență. Ulterior, poți relua activitatea, asta numai dacă îți mai dorești un copil. Din nou, până la confirmarea gravidității. Dacă nu dorești mai mult de doi copii, atunci ghinion: acesta trebuie să fie finalul acestui gen de activitate. Nu vei mai face sex toată viața ta. Este un păcat.”
  Ragnar, in pasajul de mai sus nu exista absolut nici o idee conforma cu crestinismul. In schimb, arunca mizerii asupra celor care se declara crestini. Nu inteleg de ce, in viziunea unora, crestinul e totuna cu idiotul. Dumnezeu ne-a creat sa ne bucuram de sex in anumite conditii, si trebuiesc respectate niste reguli in asa fel incat placerea sa nu se transforme in cosmar. Omul e liber sa-si aleaga pe cea care o iubeste, sa se respecte pe el insusi si pe ea. Toate celelalte comportamente (cel sexual, ca sot, apoi poate cel de parinte… zic si eu) isi vor gasi cursul lin si linistit daca sunt indeplinite conditiile de dragoste. Din dragoste se va naste si dorinta de casnicie in cadrul careia trebuie sa se desfasoare sexul. Asa e ideal si de bun simt.
  Placerea goala a sexului inafara casniciei, ascunde infinite pericole si e o incalcare a umanului care mai devreme sau mai tarziu se plateste, intr-un fel sau altul.
  (blogul meu va ramane asa o vreme, necunoscut cat de lunga. revin aici pt ca-mi ajung comentariile in e-mail si pt ca m-a interesat continuarea. oricum, m-a lovit rau faptul ca un om inteligent a putut incrimna atat de nedrept crestinismul. mai si enunti versete, ceea ce arata ca ai citit.poate ca ai inteles gresit… de ce ai o atitudine atat de negativa si pornita impotriva crestinismului? care e religia ta? cu ce e mai buna? )

  Apreciază

  • Ragnar zice:

   Aha, ai citit printre rânduri și ai ajuns la concluzia că insinuez faptul că creștinii ar fi niște tâmpiți cu idei perimate. […]
   Spui că Dumnezeu ne-a creat să ne bucurăm de sex. Nimic mai fals! Sexul este doar pentru procreare. Spui că citești Biblia zilnic; păi, mai citește-o încă o dată, pentru că ai înțeles ce ai vrut din ea. Senzația plăcută există doar pentru că dacă te simțeai ca atunci când ai voma, nu cred că erau mai mult de un milion de oameni astăzi pe planetă. Repet: recitește capitolul 38 din Geneză sau Facerea. Vei spune că Onan a fost ucis pentru că nu a respectat legea leviratului, dar tot la fel se poate trage concluzia că a fost ucis pentru că practica sexul fără un scop reproductiv. Pedeapsa este deosebit de severă, pentru că dincolo de afirmația „Dumnezeu l-a omorât” s-ar putea fie însăși ștergerea lui Onan din Cartea Vieții. Nu trebuie să existe o confuzie aici: Onan nu practica onania, ci coitus interruptus. Care este același lucru cu sexul numai de plăcere, fără un scop reproductiv. Este una dintre cele mai importante afirmații despre sex din Biblie, deoarece se găsește în Pentauteh și nu în alte cărți, despre a căror prezență în Biblie există dubii.
   Corelând asta cu alte versete, precum I Tesaloniceni 4:4-5 „Ca să ştie fiecare dintre voi să-şi stăpânească vasul său în sfinţenie şi cinste, Nu în patima poftei cum fac neamurile, care nu cunosc pe Dumnezeu”; apoi cu I Corinteni 6:15 „Au nu ştiţi că trupurile voastre sunt mădularele lui Hristos?” și 6:19-20 „Sau nu ştiţi că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care-L aveţi de la Dumnezeu şi că voi nu sunteţi ai voştri? Căci aţi fost cumpăraţi cu preţ! Slăviţi, dar, pe Dumnezeu în trupul vostru şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu,” se poate ajunge la concluzia că sexul practicat de placere este o chestiune contraindicată.
   Iată ce spune Pavel în I Corinteni 7:1 „Cât despre cele ce mi-aţi scris, bine este pentru om să nu se atingă de femeie.” Continuă apoi cu versetul 3 „Bărbatul să-i dea femeii iubirea datorată, asemenea şi femeia bărbatului,” care poate fi adus ca argument în favoarea sexului. Însă, mai încolo puțin, în versetul 5 spune că „Să nu vă lipsiţi unul de altul, decât cu bună învoială pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul şi cu rugăciunea, şi iarăşi să fiţi împreună, ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării voastre.” Prin urmare, omul trebuie să facă sex ca să nu-l ispitească Satan. Dar versetul 6 spune că „Şi aceasta o spun ca un sfat, nu ca o poruncă.” Interesant, nu? Ți-am spus că o pot ține așa o săptămână. Pavel insinuează ca omul trebuie să facă sex pentru că este slab și nu se poate opune poftelor trupului. Dar de ce trebuie omul să fie slab? De ce nu poate să fie puternic, precum Pavel, și să-și înfrâneze dorințele, primindu-l în schimb pe Dumnezeu în sufletul său? Trebuie să fim slabi precum câinii și alte dobitoace?
   Poate că tonul meu a fost unul ironic, dar nu am insultat creștinismul nicăieri. Poate că sunt un ipocrit pentru că propovăduiesc ceea ce eu nu fac, dar asta doar pentru că îmi doresc un creștinism mai pur. Fără idoli, fără închinare la morți șamd. Indiferent ce argumente au adus Părinții Bisericii pentru icoane și venerarea morților (așa-numiții sfinți); indiferent ce reguli au inventat pentru declararea sfințeniei unui om, întotdeauna vor exista alte argumente mai puternice, fundamentate în Biblie, împotriva acestor practici.
   Închei cu alte câteva versete, care-mi susțin punctul de vedere:
   Geneza 1:27-28 „Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie. Şi Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: „Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi;” Asta se află în legătură cu versetul Geneza 2:24 „De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va uni cu femeia sa şi vor fi amândoi un trup.” Așadar, omul va deveni un singur trup cu femeia sa pentru a se înmulți și a umple pământul. Nu pentru a se distra.
   I Corinteni 6:12 „Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva.” Omul trebuie să se elibereze de tirania sexului. Acesta trebuie să devină doar un mijloc de perpetuare a speciei și atât.
   Romani 1:21-24 „Pentru că, cunoscând pe Dumnezeu, nu L-au slăvit ca pe Dumnezeu, nici nu I-au mulţumit, ci s-au rătăcit în gândurile lor şi inima lor cea nesocotită s-a întunecat. Zicând că sunt înţelepţi, au ajuns nebuni. Şi au schimbat slava lui Dumnezeu Celui nestricăcios cu asemănarea chipului omului celui stricăcios şi al păsărilor şi al celor cu patru picioare şi al târâtoarelor. De aceea Dumnezeu i-a dat necurăţiei, după poftele inimilor lor, ca să-şi pângărească trupurile lor între ei…” Totuși, I Corinteni 10:13 spune că „Nu v-a cuprins ispită care să fi fost peste puterea omenească. Dar credincios este Dumnezeu; El nu va îngădui ca să fiţi ispitiţi mai mult decât puteţi, ci odată cu ispita va aduce şi scăparea din ea, ca să puteţi răbda.” Mai trebuie să spun ceva?
   Cât despre care este religia mea, eu sunt născut creștin ortodox. Însă, nu am dobândit credința în Dumnezeu, pentru că mi-am pus mereu prea multe întrebări. Poate că am avut-o, copil fiind, dar s-a risipit odată cu vârsta. Aș vrea să cred într-un Dumnezeu atotputernic și bun, dar rațiunea mă împiedică, de cele mai multe ori. Pe măsură ce caut răspunsuri, descopăr cu tristețe că Nimicul este aproape o certitudine. Vom aluneca în neființa conștiinței și nu există niciun zeu salvator la capătul vieții. Nu suntem mai presus decât viermii. Singura diferență între noi și aceștia din urmă este aceea că ne punem întrebări fără răspuns.
   PS: Spuneai, mai demult, când ai mai trecut printr-o fază de “blog privat”, că te sufocă treaba asta. Se pare că te descurci mult mai bine acum.

   Apreciază

 8. Lora zice:

  (ma descurc grozav de bine acum si sunt cu gandul sa-l sterg definitiv. mai stau putin in dubii pentru ca am experienta inca a unui blog sters si mi-am regretat. il las asa sa zaca, sa zac si eu cu el si el cu mine. daca ne-om reveni tot deodata o sa fie.)
  Si tu care stii atata Biblie, cum nu ai inteles spiritul in care a fost totul dat si poruncit? Spiritul dragostei si al protectiei Lui Dumnezeu pentru oameni. Toti avem nevoie de un indreptar, de niste reguli dupa care sa ne orientam, de principii. De acolo incepe bunul mers in viata al nostru si al tuturor lucrurilor. Totusi ca sa ajungi la un anumit nivel spiritual , trebuie ca mai intai sa faci niste pasi pe un drum marcat la cotituri si in orice punct cu pericol. E alegerea fiecaruia ce si cat respecta. Un lucru mi-e foarte clar, ca in Dumnezeu exista libertate si placerea si fericirea sunt depline numai in Dumnezeu. Celelalte placeri, surogate de o clipa , lasa gust amar, urmari si regrete. au termen de expirare si niciodata nu am putut spune:”mai, am pacatuit dar macar s-a meritat.” Fatarnicia placerii poate fi foarte mare si te trezesti ca te lasa gol de orice vitejie in mijlocul pacatului. Prin acest soi de placeri, oamenii incearca sa umple goluri de alta natura. Candva totusi, vor fi obligati sa stea fata in fata cu ei insisi asa cum au devenit prin forte si stradanii proprii. Atunci, increderea in sine devine un mare zero. Si chiar si numai pentru momentele de criza din viata omului, tot se merita sa gasim un loc de adapost pentru suflet.

  Si inca ceva…
  Sotul si sotia sunt omul complet, intreg. Sunt simbolul unui alt cuplu, al lui Hristos si Biserica, cuplu in care se desfasoara o mare dragoste, o dragoste unde Hristos isi da viata pentru binele Bisericii. Cum se poate pune problema in cuplul uman ca unirea dintre cei doi sa fie pentru procreere numai? cum s-ar putea intampla asta daca dragostea nu ar fi conditia obligatorie care trebuie mai intai implinita? Nu procreerea uneste un cuplu, ci numai dragostea si daca apoi rezulta si copii e foarte bine, sa le traiasca! Dar cred ca un cuplu care nu are copii, citind ce ai scris (ca numai procreerea conteaza) ar fi in stare sa-si lege o piatra de moara si sa se arunce in mare la adanc. Nici chiar regim spartan, ce zici?

  Apreciază

  • Ragnar zice:

   Ba chiar regim spartan. Vă place sau nu, creștinismul despre asta este: iubire pentru Dumnezeu, nu pentru sine și pentru trup. Cât despre acel cuplu, să-și lege piatra și să ardă în iad, dacă asta doresc. Sau se pot călugări… Mi-am expus punctul de vedere.

   Apreciază

 9. Lora zice:

  Slava Domnului ca nu ai tu de mantuit sau judecat lumea!

  Apreciază

 10. lili3d zice:

  Mie mi se pare că ai fost doar sincer și realist. Ce ar trebui să facem nu este întotdeauna atât de simplu. Fiecare are niște demoni care îl vizitează. Doar sfinții ating pragul de a putea renunța la orice înseamnă plăcere. Căci orice îți produce plăcere este un păcat, de fapt. Și atunci? Ar trebui să compensăm asta cu altceva: credință, iubire, compasiune etc. Și a scrie pe blog poate deveni o plăcere și atunci, devine și un păcat. Și a te considera un adevărat credincios este un păcat. De aceea se spune că nu există om fără de păcat.
  Chiar și când conștientizezi cu adevărat păcatul, tot îl comiți. Dar urmează și calea cea bună, n-aș putea spune cum și când.
  Orice plăcere este considerată un păcat, pentru că ne leagă prea mult de pământ și trăirile pământești și astfel nu mai putem avansa pe scara conștiinței. O scară pe care o descoperim, aș zice, prin suferință.
  Cred c-am spus la prostii…

  Apreciază

  • Ragnar zice:

   Nu orice produce plăcere este un păcat. Nu din punctul de vedere al Ecclesiastului („Şi am ridicat în slăvi veselia, căci nu este nimic mai bun pentru om sub soare, decât să mănânce, să bea şi să se veselească”) sau al Cântării Cântărilor. Unele afirmații ale lui Pavel se bat cap în cap cu cele din Vechiul Testament. Deoarece, Pavel este promotorul purității creștinismului, a lipsirii creștinului de plăcerile…păcătoase. Punctul de vedere expus în comentariile de mai sus, nu este și opinia mea personală. Argumentele aduse erau doar pentru a le contracara pe cele ale Lorei. Pot argumenta și împotriva celor spuse de mine, respectiv că sexul nu este numai pentru procreare. Depinde ce pasaj din Biblie citești și cum îl interpretezi. Probabil, adevărul este undeva la mijloc.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.