Mai deștept decât Plantinga

[În cazul în care nu știți cine este Alvin Plantinga.]

Omul își pune de ceva timp o întrebare: există sau nu Dumnezeu, creatorul universului? Personal, caut acest răspuns de ceva vreme și nu l-am găsit. Nu îmi plac însă persoanele care neagă complet existența oricărei divinități. Mai ales, cei care au o acumulare foarte redusă de neuroni. Adică, pe bune, te crezi cumva mai deștept decât Plantinga, sau ce? Din punctul meu de vedere, analizând dovezile și punând logica la lucru, situația este de genul 50%-50%. Nu mă omor nici după persoanele care sunt în extrema cealaltă, creștinii fanatici, care nici măcar nu-și pot argumenta câtuși de puțin poziția, ei cred și atât. Aș dori însă să am credința lui Plantinga, un om capabil să ofere și argumente logice pentru alegerea sa. Aproape că m-a convins și pe mine. Aproape. Iată-l aici, pulverizându-i efectiv, împreună cu William Lane Craig, pe ateiștii Quentin Smith și Richard Gale. Dacă aveți suficientă răbdare și înțelegeți limba engleză foarte bine, urmăriți filmulețele. Sunt vreo 14 și nu trebuie să faceți nimic pentru a sări la următorul. Am pus link-ul către o listă de redare.

Așa că, repet: vă credeți mai deștepți decât Plantinga? Cum puteți să respingeți complet varianta creaționistă, fără să vă informați solid înainte de asta? Sigur, există și varianta „te crezi mai deștept decât Dawkins?” Doar o singură observație voi face: Richard Dawkins a refuzat cu obstinație o dezbatere publică cu Plantinga și William Lane Craig. S-a întâlnit, în schimb, cu John Lennox și a ieșit destul de șifonat, indiferent de scuzele găsite ulterior de adoratorii „tătucului” ateismului.

Există numai două variante dintre care puteți alege: Dumnezeu și Nimicul. Despre Dumnezeu, nu cred că mai este cazul să spun ceva. Nimicul se referă la posibilitatea ca Universul să fi apărut spontan din haos, după cum spune Hawking, fără o cauză logică. Altfel spus, în mod inexplicabil. La fel a apărut și viața, în mod inexplicabil. Știți povestea, nu o voi mai repeta; include electricitatea, supa anorganică etc. Varianta cu viața provenită din spațiu, nu face decât să mute această reacție miraculoasă în alt loc. Să spunem doar că, în virtutea acestei variante, dacă ADN-ul a apărut accidental, atunci, din când în când, vântul ar trebui să dea naștere printre frunzele copacilor sunetelor unei simfonii de Mozart. Sau măcar unui fragment dintr-o simfonie.

Despre Ragnar

Nu mă căutaţi, pentru că nu sunt aici. Sunt pretutindeni... Sunt nicăieri... Am devenit una cu întunericul... Sunt numele rostit de mame la ceas de noapte, atunci când vor să-și sperie copiii. O șoaptă uitată în grădina paradisului ruinat. Coșmarul ce tulbură somnul abisului. Sunt eu: Ragnar.
Acest articol a fost publicat în Digresiuni. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Mai deștept decât Plantinga

 1. Pingback: Optimism « Ioan Usca

 2. Pingback: Tenebre – 33 | Caius

 3. quidam zice:

  Stiu ca eu ar trebuii sa am rabdare (mai usor mi-ar fi sa-ti dau un rinichi!), si sa ma abtin de la comentarii ca sa nu mai risc sa te insult sau sa te fac sa crezi ca te judec, dar mai am o intrebare… Tu ce ai prefera: sa existe cu adevarat Dumnezeul iudeo-crestin caruia ar trebuii sa ne dedicam cu totii vietile, sau sa fim doar o mare gluma cosmica?

  Apreciază

  • Ragnar zice:

   Poți să comentezi fără restricții. Nu m-a deranjat până acum vreun comentariu de-al tău. Până și micile ironii au fost ok. În plus, îmi plac persoanele curioase. Acum, despre întrebarea ta; păi, asta e întrebarea de un milion de dolari, nu-i așa? În ipoteza existenței lui YHWH, zeul iudeo-creștin, sunt șanse mari pentru un loc în iad sau, mai rău, pentru ștergerea din Cartea Vieții, adică totuna cu acea gluma cosmică: anihilarea după moarte. Ce aș prefera eu? O eternitate în iad sau dispariția completă? Cu riscul de a-l face pe Satan să zâmbească în colțul gurii, cred c-aș prefera o eternitate în iad. Adică, aș prefera să existe YHWH.
   Totuși, Dumnezeu nu dorește să ne dedicăm viața lui, asta este doar o propaganda învechită a fundamentaliștilor. Trebuie doar să faci ceea ce este drept. Este suficient. Asta este teoria mea.
   PS: Răbdare? Pentru ce anume? Aștepți ceva să aibă loc? Sau are legătură cu evenimente care au avut deja loc?

   Apreciază

   • quidam zice:

    Ok, dar dintre YHWH si Dumnezeii altor religii, pe care l-ai prefera? Daca partea cu „trairea intru Slava Domnului” e propaganda funamentalista, poate ca Dumnezeu nu e chiar atat de intransigent incat sa te condamne la chinurile iadului pentru „pacatele carnii”. Iar daca in iad te-ai multumi cu un cazan cu priveliste, in rai ce ti-ai dori sa gasesti?
    Si partea cu „sa faci ceea ce este drept” e discutabila… Cine stabileste ce e drept? Dumnezeul fiecarei religii,”interpretatorii” Cuvantului divin, propria constiinta pe baza principiilor morale comune tuturor religiilor? Si daca e intradevar ultima varianta, care e situatia celor lipsiti de constiinta, de morala sau de cunoastere?
    Nu mai stiu exact despre ce vorbeam, dar stiu ca mi-ai spus tu la un moment dat sa am rabdare sau sa astept… sau ceva de genul asta! „evenimente care au avut deja loc”? What did I miss?!

    Apreciază

 4. Ragnar zice:

  Îmi pare rău să spun, dar studiind dumnezeii celorlalte religii am ajuns la concluzia că singurul a cărui existența are logică este YHWH. Așa că, nu este vorba despre o preferință. Păi, nu este vorba numai despre păcatele cărnii. Ce mi-aș dori în rai? Cred că lucrurile pe care și le doresc majoritatea oamenilor, precum reunirea cu cei dragi. Ceea ce este bun și rău știm deja, doar ne prefacem că nu știm. Nu trebuie să ne învețe o religie sau predicatorii ei. Poți spune că, într-o oarecare măsură, propria conștiință stabilește ce este drept. Cât despre cei lipsiți de cunoaștere, „fericiți cei săraci cu duhul…” Nu mă pot pronunța cu certitudine în privința celorlalți, dar – în afara cazului în care aceste lipsuri sunt provocate de cauze chimice, independente de voința lor – nu cred că vor avea o soartă bună. Altfel, rămâne cum am spus mai devreme: știm cu toții ce este drept, doar ne prefacem că nu înțelegem.
  N-ai pierdut nimic. Nu înțelesesem însă ce voiai să spui cu răbdarea.

  Apreciază

  • quidam zice:

   Ok. We’ll just have to die and see who’s right!
   Btw, cu ce te-au suparat fetele de le-ai sters blogurile de links? Si erau si comentariile tale asa simpatice…

   Apreciază

   • Ragnar zice:

    Dacă Hawking are dreptate vom vedea s**t! Este ca și cum nu ne-am fi născut. Nu m-a supărat nimeni, am decis doar că nu-și are rostul acea pagină. Nu e ștearsă pentru ca a apucat cineva sa comenteze acolo. Now, that’s just mean. Suspectez că te referi probabil la faza cu Lorena. Pentru că nu știu de alte comentarii „simpatice.”

    Apreciază

 5. quidam zice:

  Ma refeream la comentariile scrise de tine in dreptul linkurilor. Opiniile tale despre bloguri sau despre autoarele lor. Google translate nu traduce perfect dar ceva-ceva se poate intelege.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.