O lume perfectă

Articol dedicat unei admiratoare necunoscute. Știe ea cine este.

O lume perfectă, în care toată lumea este fericită. O utopie, care ar aduce totodată și moartea creației. Adică, cine vrea să vadă peste tot numai fericire și zâmbete? Oameni ținându-se de mâini și cântând „We are the World„? Arta și literatura, așa cum le știm, s-au alimentat și se alimentează încă din nefericirea oamenilor. Mizeria, durerea, suferința, toate acestea au dus la apariția unor opere remarcabile. Însă toate acestea s-au întâmplat în trecut. Arta modernă a început să semene foarte mult cu o porcărie. Singura care mai ține capul sus este literatura. Cu greu însă.

Pentru mine, arta trebuie să reprezinte sublimul. Adică, în fața creației unui artist, fie aceasta o pictură, o fotografie sau o sculptură, sentimentele care să-mi fie insuflate de respectiva trebuie să fie divine, înălțătoare. Trebuie să simți perfecțiunea, uimirea, să rămâi fără de cuvinte, să te înfiori, ca atunci când stai în fața Păsării în spațiu. Pentru că, altfel, „operele de artă” pot fi create și de către un copil de patru ani sau de o maimuță.

Relativ recent l-am descoperit pe Saudek. Nu într-o galerie de artă virtuală sau reală, ci pe coperta albumului „New Obscurantis Order” al formației Anorexia Nervosa. Așa am ajuns pe site-ul unde se găsesc fotografiile sale, din 1951 încoace. Am fost surprins să-i observ evoluția în timp, remarcând alunecarea ușoară către grotesc și pornografie „soft„. Ultima, mai ales după 1990. De, rezultatul democrației! Când arta devine un spectacol cu monștri, se poate spune că arta a murit. De ce trebuie neapărat ca imaginile să ne șocheze, chiar să ne dezguste, pentru a se încadra în ceea ce este numit generic „artă„? De ce își dorește asta contemporaneitatea? Este un clișeu de genul „am văzut tot, am făcut tot„? Iar astfel, arta modernă trebuie să fie obligatoriu ceva nou, nemaivăzut?

Totuși, sunt nevoit să recunosc că, potrivit criteriilor esteticii, fotografiile lui Saudek se pot încadra în ceea ce numim artă. Problema constă în faptul dacă acele imagini sunt și frumoase, conform definiției sublimului, în înțelesul oferit de mine mai sus. Eu spun că multe dintre ele nu sunt. Există o mare diferență între o imagine erotică superbă și una dizgrațioasă (spre care nu voi oferi un link, din prea multă decență).

Despre Ragnar

Nu mă căutaţi, pentru că nu sunt aici. Sunt pretutindeni... Sunt nicăieri... Am devenit una cu întunericul... Sunt numele rostit de mame la ceas de noapte, atunci când vor să-și sperie copiii. O șoaptă uitată în grădina paradisului ruinat. Coșmarul ce tulbură somnul abisului. Sunt eu: Ragnar.
Acest articol a fost publicat în Digresiuni. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la O lume perfectă

 1. Pingback: Comoara « Ioan Usca

 2. Pingback: Emil Boc prim-ministru pe viata SAU Tupeul hotului pe care il prinzi cu mana in buzunarul tau si tot el tipa ca il violentezi « Hai ca se poate!

 3. Pingback: Inocentul – 22 | Caius

 4. Pingback: Confuz? Scurt ghid de dezmeticire « Gabriela Elena

 5. Il Serpente zice:

  Ceea ce am să-ți spun acum nu are vreo legătura cu articolul acesta pe care, nici nu l-am citit încă .
  Ragnar, am descoperit cine e Raluca !!!! .O chestie care mi se întâmplă adesea e că, mintea mea lucrează la zile,săptămâni distanță de momentul când apare o problemă pe care nu o pot rezolva , și astfel când mă aștept mai puțin mă trezesc cu o sinapsă ce îmi oferă răspunsul la întrebări ce mă frământau acum o săptămână sau acum o lună . Așa s-a întâmplat și în cazul tău , citind pe aici ,inclusiv comentariile de la posturi , am pus cap la cap cu ce am vorbit în privat și am aflat cine e Raluca ……….dacă nu mă înșel …….sunt destul de tare :>:>:>:> . Te aștept pe mess să-mi răspunzi la niște întrebări , oricând poți tu .

  Apreciază

  • Ragnar zice:

   Ai descoperit? Nu ai fi prima persoană care o găsește pe cont propriu, folosind detalii de aici. Vrei un premiu?
   Sunt totuși curios… Trimite-mi un e-mail cu ceea ce ai aflat, că de messenger nu știu dacă o să am timp în următoarea lună. La un mail sau mai multe însă pot să-ți răspund.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.