Cel mai mare ticălos din lume

Sunt poate unul dintre cei mai păcătoși oameni de pe planetă. Sau măcar de prin România, nu știu… Am încălcat aproape toate cele zece porunci. În afară de primele două și de a noua, dar despre cea din urmă nu sunt foarte sigur. Da, am încălcat-o și pe a șasea, oricât de incredibil ar părea asta. Bineînțeles că nu voi oferi detalii despre asta, voi lăsa imaginația cititorilor să completeze spațiile lipsă.

Iar dacă ne referim la a zecea poruncă, respectiv la partea cu femeia aproapelui, atunci mă tem că am încălcat asta de mii de ori. Totuși, acei oameni nu-mi erau apropiați, nici măcar nu-i cunosc. Prin urmare, nu știu… se pune sau sunt nevinovat?

Dacă ar fi să fac o statistică, poruncile pe care le-am încălcat de cele mai multe ori sunt, în ordine, zece, șapte și patru. Pe a zecea o încalc aproape zilnic. Sunt un om slab, nu pot să rezist impulsurilor, am mai spus asta – îmi place să privesc femeile. Adică, la ce naiba se poate gândi un bărbat atunci când admiră exteriorul unei femei? Să fim sinceri, în niciun caz nu se întreabă dacă apreciază operele lui Kafka. Poate că mi se trage din acea perioadă adolescentină, când impulsurile erau și materializate, uneori. Când nu-mi păsa ce are în cap respectiva. Acum însă, rezist cu stoicism acestor gânduri, deoarece eu nu-mi încalc niciodată promisiunile. Dar ăsta sunt doar eu, nu știu despre alții.

Porunca numărul șapte… Am povestit deja despre asta în capitolele XV și XVII din „Viața lui Ragnar.”

Porunca numărul cinci… Pentru asta va trebui să așteptați apariția capitolului XXIV.

Cum am încălcat porunca numărul opt? Pe aceasta am nesocotit-o de cel puțin două ori, din câte îmi aduc aminte. Nu este vorba despre descărcarea unei melodii sau a unui film de pe internet, pentru că, tehnic, asta nu poate fi considerat furt. Prima oară eram cu deja legendara roșcată, pe când aveam vreo zece ani. Ar fi ușor să dau vina pe ea, spunând că ideea i-a aparținut. Însă, sincer, nu-mi aduc aminte cine a venit cu ideea. Am pătruns în casa unor vecini, pe fereastră, profitând de sistemul de închidere prost al acesteia. Înăuntru, am făcut niște chestii tâmpite specifice copiilor: le-am mâncat mâncarea din frigider și am plecat cu două pahare din lemn. Ulterior, paharele – rămase în custodia mea – le-am îngropat la umbra unui măr. A doua încălcare a poruncii a opta, a fost prin 2002: am luat niște chestii de la serviciul pe care-l aveam atunci; niște obiecte care zăceau nefolosite pe undeva. Plănuiam să fac ceva cu ele, dar ulterior am descoperit că sunt inutile scopului dorit de mine. Pe la sfârșitul anului, le-am aruncat în Dâmbovița – stăteam la aproximativ 25 de metri de râu. Două acțiuni antisociale absolut cretine, fără vreun rezultat.

Nu trebuie să mai povestesc despre poruncile trei și patru; aici cred că suntem mai mulți vinovați – sunt poruncile cel mai ușor de încălcat.

Pentru edificare, iată aici poruncile, ca să nu existe neînțelegeri:
1. Eu sunt Domnul Dumnezeul tău… să nu ai alți dumnezei afară de Mine.
2. Să nu-ţi faci chip cioplit şi nici un fel de asemănare a nici unui lucru din câte sunt în cer, sus, şi din câte sunt pe pământ, jos, şi din câte sunt în apele de sub pământ! Să nu te închini lor, nici să le slujeşti…
3. Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deşert…
4. Lucrează şase zile şi-ţi fă în acelea toate treburile tale, iar ziua a şaptea este odihna Domnului Dumnezeului tău: să nu faci în acea zi nici un lucru…
5. Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, ca să-ţi fie bine şi să trăieşti ani mulţi pe pământul pe care Domnul Dumnezeul tău ţi-l va da ţie.
6. Să nu ucizi.
7. Să nu fii desfrânat.
8. Să nu furi.
9. Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău!
10. Să nu doreşti casa aproapelui tău; să nu doreşti femeia aproapelui tău, nici ogorul lui, nici sluga lui, nici slujnica lui, nici boul lui, nici asinul lui şi nici unul din dobitoacele lui şi nimic din câte are aproapele tău!

Despre Ragnar

Nu mă căutaţi, pentru că nu sunt aici. Sunt pretutindeni... Sunt nicăieri... Am devenit una cu întunericul... Sunt numele rostit de mame la ceas de noapte, atunci când vor să-și sperie copiii. O șoaptă uitată în grădina paradisului ruinat. Coșmarul ce tulbură somnul abisului. Sunt eu: Ragnar.
Acest articol a fost publicat în Personale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cel mai mare ticălos din lume

  1. Pingback: Mirii mileniului III « Ioan Usca

  2. Pingback: Vicki – Lilick’s Operation | Gabriela Savitsky

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.