Filius est pars patris

Tatăl meu m-a sunat săptămâna trecută. Cred că era miercuri, pe la ora 22 și ceva. Era beat. N-am înțeles exact ce voia, dar printre cuvintele amestecate, am deslușit două idei: m-a anunțat că vrea să iasă la pensie anul acesta și a mai spus ceva legat de Biblie. Aparent, pe la vârsta de 10-11 ani mi-a recomandat să citesc Biblia, iar eu am refuzat, spunând că, citez, „este plină de minciuni„. M-am amuzat – eram spiritual încă de mic. Probabil, chiar am spus ceva de genul acesta. În perioada studiilor mele teologice nu am reușit deloc să citesc Biblia; de la început la sfârșit, mă refer. Am studiat intens diverse fragmente, am citit unele dintre cărțile acesteia de mai mult de zece ori, dar nu am citit-o niciodată integral. Încerc acum, pentru a nu știu câta oară, să o citesc în întregime – am ajuns la a doua carte a lui Samuel. Întâmpin însă aceleași obstacole pe care le-am întâmpinat mereu: am studiat religia înainte să citesc Biblia, iar textul antic este…să zicem, prea puțin verosimil. Cel mai mult mă frapează însă diferența dintre Dumnezeul teologiei și cel care reiese din Biblie.

Însă am deviat de la subiect. Încă îmi mai reproșează faptul că n-am devenit un „credincios” ca el. A admis însă faptul că a eșuat în misiunea de a ne face niște buni creștini, pe mine și pe sora mea.
N-am prea înțeles însă mesajul privind ieșirea lui la pensie. Părea că vrea să mai adauge ceva, dar nu știu ce anume. Va pleca din București definitiv, odată cu pensionarea. Vrea oare să se scuze pentru ceva? Pentru că, mie așa mi-a sunat telefonul său nocturn. Deoarece, deocamdată eu nu dau înapoi; ce s-a făcut, s-a făcut. Poate când va mai îmbătrâni. Dacă ratez ocazia, o voi face atunci în lumea cealaltă.

Despre Ragnar

Nu mă căutaţi, pentru că nu sunt aici. Sunt pretutindeni... Sunt nicăieri... Am devenit una cu întunericul... Sunt numele rostit de mame la ceas de noapte, atunci când vor să-și sperie copiii. O șoaptă uitată în grădina paradisului ruinat. Coșmarul ce tulbură somnul abisului. Sunt eu: Ragnar.
Acest articol a fost publicat în Personale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Filius est pars patris

 1. Pingback: Ultimul Mitropolit – 21 « Ioan Usca

 2. „BIBLIA este cartea al cărei conţinut mărturiseşte el singur originea-i divină. Ea ne descoperă cât de mare este vina noastră, cât de adâncă ne este căderea, dar şi cât de mare este dragostea lui Dumnezeu. BIBLIA este comoara mea cea mai de preţ, fără de care aş fi nenorocit”, spunea marelele filozof german, Kant, la varsta de 72 de ani.

  Este adevarat nu pentru ca el sau altii a spus, ci pentru ca Dumnezeu a spus:
  „Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi cu totul destoinic pentru orice lucrare bună.” (2 Timotei 3:16-17)

  Spuneai:
  „Cel mai mult mă frapează însă diferența dintre Dumnezeul teologiei și cel care reiese din Biblie.”
  Tu ai nevoie de Dumnezeul revelat in Scriptura, pentru ca El spune: „Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi şi Eu vă voi da odihnă”!(Matei 11:28).
  Te cheama la El!
  Daca-L cauti cu inima curata, Il vei gasi!
  Elibereaza-ti sufletul de orice prejudecata!
  Biblia este de multe ori dispretuita, pentru ca nu este citita si mai mult decat atat nu este traita de cei care o citesc. Multi evita sa vorbeasca despre ea, ca sa nu fie socotiti prosti sau innapoiati.
  „Mă veţi căuta, şi Mă veţi găsi, dacă Mă veţi căuta cu toată inima.”(Ieremia 29:13 )

  Iar daca tatal tau, asa cum este, te-a sunat, inseamna ca a facut un pas spre tine. Fa si tu un pas inainte, iertandu-l! 🙂
  Spuneai:”Dacă ratez ocazia, o voi face atunci în lumea cealaltă.”
  Rezolva-ti toate problemele aici, deoarece dincolo nu mai poti rezolva nimic! „Dincolo” este o rasplata pentru binele sau raul pe care l-am facut aici:
  „Căci toţi trebuie să ne înfăţişăm înaintea scaunului de judecată al lui Hristos, pentru ca fiecare să-şi primească răsplata după binele sau răul pe care-l va fi făcut când trăia în trup.” (2 Corinteni 5:10 )

  Apreciază

  • Ragnar zice:

   Spui că „Dumnezeu a spus”… Dumnezeu nu a spus nimic. Epistola către Timotei a fost scrisă de Saul din Tarsus, alias Pavel. Prin urmare, Pavel a spus, nu Dumnezeu. Nu spune nicăieri în Biblie, că aceasta este cuvântul lui Dumnezeu ad-litteram. De fapt, aceasta ar fi o mică blasfemie. Biblia (Vechiul Testament) constituie rezultatul interacțiunii poporului evreu cu divinitatea. Iar Noul Testament, este rezultatul interacțiunii apostolilor și a altor persoane cu Isus Christos și cu mesajul acestuia. Nu este cuvântul lui Dumnezeu. Afirmația lui Pavel, că toată scriptura este insuflată de Dumenzeu este una îndoielnică. Dumnezeu a insuflat și Cântarea Cântărilor aka Cântecul lui Solomon? Aș fi surprins. Procesul de canonizare al cărților biblice a fost unul anevoios. Rabinii și apoi episcopii creștini au hotărât care cărți pot face parte din canon. A fost o decizie pur umană și controversată. Întreabă-te de ce cărțile Macabeilor nu fac parte din canonul iudaic.
   Atunci când spuneam că mă frapează diferența dintre Dumnezeul teologic și cel biblic, afirmația era în favoarea celui teologic, ființa perfectă. De ființa perfectă am eu nevoie, nu de YHVH. Pentru că ființa care a creat universul este perfect bună, nu se poate înfuria; asta ar fi un nonsens.
   Apreciez faptul că încerci să mă salvezi, dar un pahar deja plin nu mai poate fi umplut. Credința mea a atârnat întotdeauna de un fir de ață. Singurul apărător al acesteia, mi-a rămas logica, respectiv argumentul cosmologic și cel ontologic. Însă, acestea din urmă nu sunt neapărat în favoarea lui YHVH.

   Apreciază

   • Iti doresc din toata inima, sa-ti gasesti identitatea spirituala care sa-ti umple paharul vietii cu pace, bucurie, dragoste, iertare, pentru cei din jurul tau, deci cu un continut nou! 😀

    Apreciază

 3. Pingback: n-ai sa vii « Rokssana's Blog

 4. Ragnar zice:

  🙂 Conținut nou? Mulțumesc…cred. 🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.