Capitolul XLII

*** Zarvă, temeri și un nou răsărit de soare

Motto: „Let us be silent, that we may hear the whispers of the gods.”

Înainte să se mute în acea clădire, Ragnar fusese de trei ori acolo pentru pentru a vedea locuința sau pentru a se întâlni cu proprietarul în vederea perfectării tranzacției. Iar de fiecare dată în bloc fusese o liniște de mormânt. Chiar proprietarul îl asigurase că este o zona liniștită. După cum avea să afle, zona era liniștită, nu însă și clădirea.

La început, fuseseră doar vreo trei petreceri la vecinii de dedesubt, prilejuite de sfârșitul de an. Putea să accepte asta. În acea iarnă, cei de la apartamentul aflat la parter, vor mai organiza numai o singură petrecere gălăgioasă. Însă, odată cu venirea primăverii, acestea au început să aibă loc mai întâi în cele trei nopți de weekend, pentru ca mai apoi să devină aproape zilnice. Unii dintre vecini îl avertizaseră că acesta era un obicei al celor de la parter. Aceștia îi mai aduseseră la cunoștință și faptul că vecinul său era un individ rău-famat, ocupându-se cu activități ilicite, precum traficul de droguri și altele asemenea. Iar petrecerile erau la ordinea zilei, liniștea din acea iarnă fiind una înșelătoare și chiar anormală. Pus astfel în gardă asupra potențialei periculozități a acestuia și a prietenilor săi, va suporta zgomotul infernal pentru o perioadă. Însă, în luna mai ajunsese deja la capătul răbdării.

Într-una din acele zile gălăgioase, a coborât pe la miezul nopții și a bătut la ușa vecinilor. I-a răspuns chiar traficantul în persoană. La cererea sa de a da muzica mai încet, individul a răspuns cu un potop de înjurături și amenințări, precum și cu afirmația, „dacă nu-ți convine, mută-te!” Ceea ce nu știa respectivul era că, în timpul discuției dintre ei, în mâna lui Ragnar se găsea un telefon mobil pornit pe înregistrare video. Va reveni în apartamentul său și va chema poliția, de altfel, gândul cu care pornise în cazul în care nu urma să obțină înțelegere de la vecinii săi. Va merge chiar în acea noapte pentru a depune o plângere penală împotriva vecinului, pentru amenințări cu moartea. Când va reveni acasă, în jurul orei două dimineața, muzica se oprise, nu însă și urletele și înjurăturile celor care se aflau în apartament. Cu toate acestea, pentru moment, obținuse ceea ce-și dorise.

Bineînțeles, acesta era doar începutul. În următoarele luni, va ajunge să cheme poliția chiar și de trei ori într-o singură zi. Abia spre iarnă, după mai multe amenzi primite, respectivii se vor liniști oarecum. Însă, odată cu venirea primăverii anului 2010, muzica reîncepea, precum și vizitele poliției la aceștia. Ragnar hotărâse că cea mai bună metodă de a aborda problema era aplicarea principiului de toleranță zero, și apela la serviciile poliției ori de câte ori îl deranja muzica vecinilor. Iritați de faptul că îndrăznise cineva să li se opună, după ce nu-i deranjase nimeni ani de zile, prietenii și rudele celor de la parter au început să-l amenințe pe Ragnar. Numai după două plângeri penale la adresa a trei dintre aceștia, clanul interlop va accepta înfrângerea. Totuși, sporadic, la anumite aniversări sau sărbători, va mai fi nevoie să-i cheme pe polițiști pentru a le opri distracția vecinilor necivilizați.
Ceilalți vecini, cu excepția câtorva amici ai traficantului, îi vor fi însă extrem de recunoscători. Devenise aproape un erou, într-o clădire unde majoritatea era formată din niște lași afurisiți.

Anterior începerii luptei sale pentru liniște, avusese loc un eveniment care oferea perspectiva unei relații oarecum neașteptată. Într-o zi a sfârșitului de primăvară, vecina sa, Camilla, trecuse printr-un mic incident casnic – i se spărsese o țeavă de apă de la baie. Panicată, neștiind cum să oprească revărsarea nedorită și cum nu vorbea cu nimeni din acel bloc, bătuse la ușa lui Ragnar, pentru a cere ajutor. Cu vreo lună înaintea acestei întâmplări, Ragnar își înlocuise instalațiile sanitare din apartament. Ca urmare a acestui fapt, avea niște țevi rămase, pe care voise să le arunce cu câteva zile mai devreme, dar renunțase la idee, intenționând să i le ducă tatălui său. Nereușind să ajungă la acesta, țevile erau tot acolo, iar astfel a reușit să-i repare vecinei sale problema cu pricina. După ce va termina, Camilla va încerca să-l plătească pentru efort, dar acesta va refuza. Dorind probabil să se revanșeze într-un fel, aceasta îl va invita să mai rămână pentru a bea ceva, scoțând în acest scop o sticlă de vin din frigider. Desigur, acesta va accepta propunerea.

Vreo două ore mai târziu, și după câteva pahare de vin roșu, descoperea că vecina sa distantă nu este chiar atât de nesociabilă, putând chiar să poarte o discuție agreabilă. Afla astfel că, aceasta – pe numele ei complet, Camilla Cathrine Andersen – era doar o femeie obișnuită, care suferise în trecut din cauza unui bărbat, iar acum se temea să se implice într-o nouă relație, pentru a nu suferi din nou. Iar motivul pentru care nu răspundea la saluturi era reprezentat de faptul că disprețuia ființele umane. Alesese să trăiască singură, să nu aibă încredere în nimeni și, totuși, îi destăinuia lui acele lucruri, atunci. Poate era efectul vinului sau poate că văzuse ceva la el, ceva care o făcuse să se simtă în siguranță. Singurul lucru cert însă este că, la plecare, când ea i-a spus, „Poate ieșim undeva, la un pahar, într-una din zilele astea„, el i-a răspuns, „Mi-ar face plăcere.”

*

Despre Ragnar

Nu mă căutaţi, pentru că nu sunt aici. Sunt pretutindeni... Sunt nicăieri... Am devenit una cu întunericul... Sunt numele rostit de mame la ceas de noapte, atunci când vor să-și sperie copiii. O șoaptă uitată în grădina paradisului ruinat. Coșmarul ce tulbură somnul abisului. Sunt eu: Ragnar.
Acest articol a fost publicat în Viața lui Ragnar. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Capitolul XLII

  1. elaroseni zice:

    Încet, încet….recuperez 🙂

    Apreciază

  2. Pingback: printre brazi şi pini | absolut obişnuit

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.