Imbecilii şi Nietzsche

Am observat o chestiune interesantă, deși nu cred că este cuvântul cel mai potrivit pentru a descrie acest lucru: aproape orice neghiob care-l citește pe Nietzsche are senzația că acesta se referea, de fapt, la persoana sa (neghiobul), atunci când vorbea despre Übermensch. Cu siguranță! Adică, se întâmplă să te îmbraci cumva în negru, ai mai multe tatuaje și inele sau cercei amplasate în locuri cât mai bizare, sau asculți formații de care nu a auzit nimeni, gen The Foreshadowing? O! ai auzit despre ei? Atunci, mă uimești! Chiar ești deosebit! Atunci, în mod clar, Nietzsche la tine se referea. Ai făcut o facultate sau nu ai încă vârsta necesară și plănuiești să faci una? Sau poate ești prea special ca să fii încadrat în norme și facultatea nu este pentru tine – nu ai nevoie de o hârtie care să certifice ceea ce știi deja. Din nou, nu există nicio îndoială că Nietzsche vorbea despre tine, așteptându-l pe acel Supraom. Ai scris cumva o carte și a fost și publicată? O, sunt impresionat! Păi, de pildă, Lorena Lupu are, dacă nu mă înșel, TREI cărți publicate deja și o să mai aibă, că a prins gustul. Da, una-două-trei. Ce mai ai de spus acum? Pe ea unde o încadrezi în categoria Übermensch? Sau, ca să fiu corect din punct de vedere politic, deși asta mă interesează câtuși de puțin, dar de dragul vorbirii și pentru a mai adăuga o frază la postarea asta nenorocită, în categoria Überfrau. Te rog, mă faci să râd! Crezi cumva, și aici îl parafrazez chiar pe Nietzsche, că, dacă ar exista aievea Supraoameni, aș putea eu suporta să nu fiu unul dintre aceștia? Cred că ți-ai pierdut mințile dacă tu consideri asta. Mai ales dacă te crezi superior mie, fără să știi măcar cine a scris acele cuvinte din partea dreaptă sus a blogului meu. Asta ar fi chiar ilar.

Eu am o opinie ușor diferită însă. Consider că Nietzsche era nebun dinainte să înnebunească de-a binelea în acea zi de iarnă. Căutând să înțeleagă spusele sale, alți nebuni, la rândul lor, tot unii despre care lumea credea că sunt perfect sănătoși, au interpretat, de cele mai multe ori, greșit noțiunea de Übermensch. De altfel, nici nu există un consens asupra semnificației acesteia. Fiecare înțelege cam ce vrea din asta. Dar nu-ți ține respirația: Supraomul va veni la scurtă vreme după a doua venire a lui Mesia pe Pământ. Când va fi asta? Pe bune, chiar ești tâmpit?

Despre Ragnar

Nu mă căutaţi, pentru că nu sunt aici. Sunt pretutindeni... Sunt nicăieri... Am devenit una cu întunericul... Sunt numele rostit de mame la ceas de noapte, atunci când vor să-și sperie copiii. O șoaptă uitată în grădina paradisului ruinat. Coșmarul ce tulbură somnul abisului. Sunt eu: Ragnar.
Acest articol a fost publicat în Felurite. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Imbecilii şi Nietzsche

  1. crisaa zice:

    Uffff….cine te-a supărat atât de tare ??
    Hmmm..cât despre Nietzsche…îți împărtășesc opinia…un nebun cu un suflet mai mult sau mai puțin înțeles…ori , cum spunea el…fiecare suflet este pentru alt suflet o lume ascunsă….

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.