Cărţi

Am terminat de citit toate cele trei cărți semnificative ale lui Drumeș. Ultima a fost „Scrisoare de dragoste„. Din păcate, tind să fiu de acord cu critica: se putea mai bine. Dar, per ansamblu, poveștile sunt bune și asta contează. Chiar dacă au unele lucruri enervante (personajelor li se întâmplă mereu lucruri ieșite din comun: câștigă la loterie, la cazino; se nimeresc în aceeași localitate din străinătate în același timp etc.) și sunt zugrăvite cu mijloace modeste, cele trei cărți (Invitația…, Elevul Dima… și Scrisoare…) constituie o lectură ușoară și plăcută. Cu toate că mi-au displăcut toate personajele masculine. Pentru că toți cei trei masculi (cuvânt folosit în mod ostentativ, bineînțeles), Petrican, Dima, Dinu, se îndrăgostesc plecând de la intenții ascunse. Nu există noblețea sentimentului pur și nealterat de gânduri meschine. Nu spun că nu se poate întâmpla și așa…

Să revin însă la cărți… cu o remarcă legată de Scrisoare: Anda, Dinu, Relu, Cora/Jebs?! Ce s-a întâmplat, nu mai erau nume din mai mult de patru litere? Sunt sigur că autorului i s-a părut o găselniță sclipitoare, dar pe mine m-a amuzat spre plictis. Și sinuciderile… Inspirat probabil de Werther și Lotte, Romeo și Julieta șamd., Drumeș a considerat că o mare poveste de iubire nu se poate încheia decât cu o mare tragedie. (Chiar dacă în Elevul Dima personajele nu mor, au această intenție și evită moartea doar datorită norocului.) O idee romantică? Cineva trebuie să moară… Desigur… Dar numai atunci când nu există o alternativă, nu pe baza unei decizii iraționale. (Hmmmm… Ce insinuare, nu? Că alegerea morții ar putea fi un act rațional.) Alternativă avută de toate personajele lui Drumeș. Moartea lui Petrican nu este una nobilă. Doar moartea Micaelei/Aimèe este oarecum justificabilă (de fapt, ceea ce o apropie de sublim este scrisoarea ei de adio, gândurile unei copile naive). Nici morțile lui Dinu Gherghel și Jebs nu sunt imaculate (!) – Dinu avea de gând oricum să o facă, după ce singur a ajuns în situația cu pricina, iar Jebs se dovedește a fi doar o tânără prostuță care cedează la prima deziluzie în dragoste. Iar Dima și Lotte sunt cât pe ce să moară dintr-o prostie. Chiar dacă rezonează cu sufletul cititorului, la o analiză rațională deciziile suicidare ale personajelor lui Drumeș cad în derizoriu. Absența nobleței determină vulgarizarea gestului.

Cineva trebuie să moară… Gândul insinuat în mintea lui Werther, tânărul stupid repudiat ulterior chiar de către creatorul său, Goethe. Uneori, cineva trebuie să moară… atunci când nu mai are pentru ce să trăiască. Dar nu de propria sa mână, ci de cea a unui ucigaș poate…

Într-o zi îți voi povesti însă despre prima și singura carte care m-a făcut să plâng în hohote. O carte pe care o urăsc și o iubesc în același timp.

PS: Tocmai ce am aflat… Există și un film inspirat de această carte, film apărut în urmă cu cinci ani și pe care eu nu l-am văzut. Mă duc chiar acum să remediez acest lucru. Știam de el, titlul său original îmi rămăsese în memorie, dar am crezut că este doar o coincidență de nume cu cel al cărții. Abia acum am descoperit, deoarece voiam să adaug numele personajului la finalul articolului și nu-mi aminteam dacă se scrie cu un singur „n” sau cu două. Hmmmm… Va fi interesant, pentru că nu s-a mai întâmplat să văd un film la doar o lună după ce am citit cartea.

Despre Ragnar

Nu mă căutaţi, pentru că nu sunt aici. Sunt pretutindeni... Sunt nicăieri... Am devenit una cu întunericul... Sunt numele rostit de mame la ceas de noapte, atunci când vor să-și sperie copiii. O șoaptă uitată în grădina paradisului ruinat. Coșmarul ce tulbură somnul abisului. Sunt eu: Ragnar.
Acest articol a fost publicat în Felurite. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Cărţi

  1. questIon zice:

    Fii bun si dezvaluie macar numele personajului, ca sa avem o sansa (cat de infima) de a dibui nenumita opera ce te-a afectat in asemenea masura.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.