Întrebări

Astăzi am pierdut timpul și m-am gândit la gradul de superficialitate al societății moderne occidentale și nu numai. Și apoi am înțeles sursa acestei superficialități: depărtarea de originile creștine și implicita criză de spiritualitate. Au trecut vremurile în care oamenii își acceptau cuminți rolul hărăzit de religia creștină: „Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi„. Născut pentru a naște… Trecând peste faptul că eu sunt bărbat și nu pot face asta (un artificiu lingvistic, desigur, pentru că noțiunea era doar așa, metaforică), acest rol mi se pare puțin cam… degradant. Care ar mai fi atunci diferența dintre bestii și oameni? Da, ar mai fi și a trăi conform unor reguli… divine. Păi, tot nu văd diferența. Deși aparent sunt dezorganizate, societățile animale au reguli foarte stricte, care, chiar dacă sunt foarte crude din punctul de vedere uman, nu sunt și incorecte. Și asta fără să-și plăsmuiască vreo… spiritualitate. S-ar putea spune însă că animalele nu-și doresc să trăiască veșnic. Oare? Nu încearcă acestea să evite moartea cu orice preț? Ce este asta altceva decât dorința de a trăi? Fie chiar și veșnic. Pentru că în moarte semănăm al dracului de bine. Toate creaturile acestui pământ.

Pe măsură ce oamenii au început să fie tot mai educați, au respins învățăturile creștine și religia în sine, mai precis rolul omului în viziunea acestora. Astfel s-a născut un gol. Un gol de spiritualitate care trebuia umplut într-un fel. Unii s-au îndreptat spre budism, spre zen și alte basme orientale. Alții, în timp ce au admis absența vreunui dumnezeu, au căutat să îngroape gândul insidios al mortalității proprii sub un maldăr de activități menite să le abată gândurile de la abisul aflat la capătul călătoriei; s-au concentrat asupra aspectelor materiale ale vieții. Paradoxal, pe măsură ce societatea a devenit tot mai lipsită de credința în zei a devenit tot mai temătoare de moarte. Inutilitatea vieții, gândul interzis, este ceea ce au încercat să nege prin îndemnuri de un cretinism remarcabil, precum: „Probabil că nu există Dumnezeu, așa că nu-ți mai face griji și trăiește-ți viața.” Nu-ți mai face griji?! Să nu-ți pese că nimic din ceea ce faci nu contează?! Să nu-ți pese că ești o afurisită de maimuță care se va transforma în praf?! Să nu-ți pese că tot și toți cei pe care-i iubești vor deveni… nimic?! Ateii convinși care-și trăiesc viața de parcă ar însemna ceva trebuie să fie complet lipsiți de rațiune. Nicio diferență între animale și aceștia. Iar dacă îți faci griji, contează? Da, măcar mă agit și încerc să caut un sens acolo unde nu este niciunul, nu mă resemnez cu răspunsul facil că suntem un accident inutil. Nu renunț, chiar dacă adevărul pare să fie cel de neascultat. Voi goli oceanul cu lingurița înainte să renunț. Precum Sisif, voi urca bolovanul mereu și mereu… Până când voi ajunge la marginea abisului. Chiar dacă, la final, nu-mi va folosi la nimic.

Oamenii sunt, până la proba contrarie, singurele creaturi de pe această planetă care și-au inventat zei. Asta în vreme ce susțin că sunt singurele ființe… raționale de pe planetă. O contradicție în termeni, dar la urma urmei nimeni nu a susținut că oamenii sunt infailibili. Mă rog, ar fi unul, în anumite privințe, dar catolicilor nu le-ar plăcea ce-aş avea de spus despre acesta. Până la urmă, această invenție a venit tot din neputința de a accepta mortalitatea sinelui și inutilitatea existenței. Ce vom face însă atunci când toți zeii vor muri? Ce vom face atunci când nu vom mai putea alunga gândul că la sfârșit ne așteaptă numai câmpia întunecată? Nimicul… Ce vom face atunci? Vom (re)deveni bestii?

Despre Ragnar

Nu mă căutaţi, pentru că nu sunt aici. Sunt pretutindeni... Sunt nicăieri... Am devenit una cu întunericul... Sunt numele rostit de mame la ceas de noapte, atunci când vor să-și sperie copiii. O șoaptă uitată în grădina paradisului ruinat. Coșmarul ce tulbură somnul abisului. Sunt eu: Ragnar.
Acest articol a fost publicat în Felurite. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.