Una salus victis, nullam sperare salutem

Una-i scăparea la-nvinşi: să nu mai aştepte scăpare

Care este diferenţa primordială dintre oameni şi animale? Să fie iubirea? Nu cred, pentru că sunt dovezi destul de clare că o formă de iubire este prezentă şi la animale. Eu spun că singura diferenţă dintre oameni şi dobitoace este şi a fost raţiunea. Şi atunci de ce, în decursul istoriei sale, omenirea nu s-a deosebit în mod fundamental de animale? Ucid, la fel ca animalele, îşi abuzează propria specie şi alte specii, la fel ca animalele, poartă războaie pentru teritorii, la fel ca animalele. (Ce, nu ştiaţi de războaiele din lumea animalelor? Priviţi doar la furnici sau manguste.) Însă violenţa oamenilor este întotdeauna mai greu de acceptat, dată fiind raţiunea pe care o posedă.

De ce fac oamenii asta? Oamenii sunt la fel de răi ca animalele, pentru că sunt animale, iar raţiunea nu este o piedică în calea agresivităţii. Şi, oricât de raţională ar fi specia umană, numărul celor cu capacităţi mentale dezvoltate, necesare pentru controlul părţii „sălbatice” din om, nu este vreodată suficient – aceştia vor ceda mereu în faţa majorităţii. Iar majoritatea… Poate fi un adevăr greu de acceptat, dar oamenii nu se nasc egali. Niciodată! Fie că vorbim despre apartenenţa la o anumită clasă socială, fie că vorbim despre gradul de înzestrare mentală. Poţi să fii norocos şi să te naşti într-o familie bogată, dar dacă ai capacităţi mentale limitate, nu te ajută nici Harvardu’ lu’ peşte prăjit. Vei obţine nişte hârtii lucioase şi frumoase, că are babacu’ de unde, dar nu vei fi mai deştept – poate doar mai educat decât alţii (nu în mod obiligatoriu însă). Nu ştiu de ce unii se nasc mai proşti decât alţii, ştiu doar că, statistic, aceştia sunt mult mai mulţi decât cei născuţi deştepţi (sau cu şanse să ajungă astfel, pentru că şi unii dintre ăştia eşuează, în absenţa unei educaţii adecvate). Dar, în mod indubitabil, există o legătură directă între prostie şi violenţă. Cu cât omul este mai prost, cu atât are şanse mai mari să se comporte agresiv faţă de semenii săi sau faţă de alte specii. Vedem asta în fiecare zi – nu avem nevoie de studii în acest sens. Şi prostia este, iarăşi, în creştere: studiile recente sugerează că procesul de creştere a coeficientului de inteligenţă – efectul Flynn – este oprit sau chiar dă în marşarier. Aşadar, nu era doar o senzaţie de-a mea, că noile generaţii încep să fie mai proaste decât cele de dinaintea lor – este un fapt dovedit ştiinţific.

Cei vechi aveau o serie de mituri cu privire la originea omului, care sunt surprinzător de aproape de teoria evoluţionistă, vorbind despre o vreme în care oamenii nu se diferenţiau prea mult de animale. În general, vechile legende spun că oamenii antediluvieni erau nişte dobitoace în toată regula. Apoi, după ce zeii s-au supărat şi i-au măturat apele, oamenii cei „noi” s-au civilizat. Nu ar fi oare vremea încă unui potop? Cel puţin, prin anumite părţi ale lumii măcinate de ură şi violenţă…

Despre Ragnar

Nu mă căutaţi, pentru că nu sunt aici. Sunt pretutindeni... Sunt nicăieri... Am devenit una cu întunericul... Sunt numele rostit de mame la ceas de noapte, atunci când vor să-și sperie copiii. O șoaptă uitată în grădina paradisului ruinat. Coșmarul ce tulbură somnul abisului. Sunt eu: Ragnar.
Acest articol a fost publicat în Felurite. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.