Auri sacra fames

Foame scârboasă de bani

Termenul de „sacer” era atribuit zeităţilor infernale, însemnând mai degrabă „afurisit”. Nu fără motiv a considerat poetul foamea de bani ca fiind „scârboasă” – pentru că nu vorbim despre dorinţa de a deţine bani, pur şi simplu, ci mulţi, mulţi, cât mai mulţi bani. Majoritatea se întind atât cât le este plapuma, dar adesea privesc către cei care au mulţi bani  (care înseamnă şi multe bunuri) cu oarecare invidie. Iar nevoia cea mai acută de bani apare atunci când eşti bolnav – atunci simţi cu adevărat că absenţa banilor chiar este neplăcută. Pentru că, vrem sau nu vrem, banii îţi pot salva sănătatea şi chiar viaţa. Eu o ştiu cel mai bine – o sumă mare de bani ar fi putut prelungi viaţa bunicului meu. Dar nu am avut-o… Pot spune că nu m-am învinovăţit pentru asta, dar aş minţi. Am ştiut că dacă aş fi „făcut” mulţi bani, l-aş fi salvat atunci. Dar mi-am ales drumul în viaţă de o manieră care să mă ţină departe de idealurile cele mai sfinte ale Occidentului, unde sărăcia este considerată o ruşine. Nu sunt nici sărac, dar nici bogat nu mă pot numi – duc ceea ce mulţi ar considera un trai decent. Foamea scârboasă de bani nu m-a prins în mrejele sale şi nici n-o va face vreodată.

Unii însă doar asta ştiu – aleargă după bani, mulţi, cât mai mulţi bani. Iar foamea nu le este astâmpărată vreodată: cu cât au mai mult, cu atât vor mai mult. Ceea ce începe ca o foame scârboasă de bani, devine, cu timpul, şi o foame de putere. Pentru că aşa au stat lucrurile încă din vremurile poetului: cei cu mulţi bani au căpătat şi multă putere. Şi asta se întâmplă deoarece banii aceia mulţi merg mână în mână cu corupţia. Foamea scârboasă de bani duce la un comportament odios: pe măsură ce foamea insaţiabilă începe să-l macine, individul începe să se considere deasupra restului oamenilor, deasupra legilor, a moralei şi a eticii. Ceea ce este moral pentru ceilalţi, pentru înfometatul scârbos de bani devine ceva ce poate fi ocolit; asta din cauza sentimentului ameţitor al puterii cvasi-nelimitate, obţinută odată cu banii. Şi ferească sfântul ca înfometatul scârbos de bani să cadă din sferele sale înalte, crezute anterior intangibile. Atunci îi vedem cu adevărat scârboşenia şi lipsa de caracter. Înfometatul de bani nu poate să cadă cu demnitate. Motivul este simplu: acesta nu ştie să fie demn, pentru că nu a fost vreodată. Înfometatul scârbos de bani a fost doar arogant, sfătos, ştiind mereu mai bine decât alţii care este drumul de urmat în viaţă. Setea sa de bani l-a făcut să desconsidere valorile celorlalţi, iar atunci când vine scadenţa (deşi asta nu se întâmplă întotdeauna), căderea înfometatului scârbos de bani este dizgraţioasă, un spectacol public deşucheat, care nu inspiră decât greaţă, care te face să vrei să întorci capul în altă parte.

Trăiţi-vă viaţa departe de foamea scârboasă de bani – vă va face neoameni. Poate că asta va aduce moartea prematură a cuiva drag sau chiar a voastră, pentru că aşa-i lumea noastră: pentru a învinge bolile, ai nevoie de bani. Dar va fi o moarte demnă, iar voi veţi şti ce-i demnitatea. Şi oricum, vom fi murit cu toţii într-o zi – oriunde fi-vor cei dragi, îi veţi urma cândva. Nu fără a lupta pentru fiecare gură de aer până atunci; chiar şi în lipsa grămezilor de bani.

Despre Ragnar

Nu mă căutaţi, pentru că nu sunt aici. Sunt pretutindeni... Sunt nicăieri... Am devenit una cu întunericul... Sunt numele rostit de mame la ceas de noapte, atunci când vor să-și sperie copiii. O șoaptă uitată în grădina paradisului ruinat. Coșmarul ce tulbură somnul abisului. Sunt eu: Ragnar.
Acest articol a fost publicat în Felurite. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.