Dacă leii ar şti să sculpteze…

Istoria reprezintă un lung şir de minciuni, mistificări, adevăruri trunchiate şi prea puţin adevăr. Nu putem şti vreodată când un eveniment a fost descris corect, pentru că nu putem avea un punct de vedere independent. Să privim nu mai departe de zilele noastre…

Februarie 2015, Orientul Mijlociu. Forţele aeriene iordaniene lansează o serie de raiduri asupra poziţiilor Daesh (aşa-zisul stat islamic) şi afirmă ulterior că au distrus aproximativ 20% din această organizaţie. Mass-media occidentală nu neagă atacul, nu neagă cifrele iordanienilor, dar nici nu face o propagandă deosebită evenimentului. Cum ar putea mass-media occidentală să răspândească o ştire care face de ruşine eforturile SUA şi NATO în lupta contra Daesh? Dar chiar le face de ruşine sau este vorba despre altceva, mult mai grav? Desigur, este ceva mult mai grav. Dacă aviaţia iordaniană a distrus în doar trei zile 20% din Daesh, cum se face că în atacuri anterioare, presupus intense, SUA şi aliaţii săi nu au produs pagube nici măcar asemănătoare? Se prefac cumva Statele Unite şi aliaţii lor că luptă împotriva Daesh? Da, se prefac. Motivele nu sunt clare. Singurul lucru cert este că mass-media occidentală acţionează în mod concertat, la comandă, iar majoritatea ştirilor au un scop de intoxicare a populaţiei. Din nou, nu pot specula asupra motivelor. Dar trebuie să fii orb să nu vezi asta. Orb sau foarte prost.

Ce s-a întâmplat, de fapt, în Siria? Pentru mine, lucrurile stau astfel: un pilot iordanian a fost capturat şi ars de viu de forţele Daesh. Populaţia Iordaniei a reacţionat la proba video lansată de aceştia pe internet ieşind în stradă şi acuzând, printre altele, guvernul de lipsă de acţiune, de laşitate. Arabii sunt iuţi la mânie. Umilit de o mână de sălbatici, regele Abdullah a ordonat represalii, fără să mai ţină cont de SUA şi de conspiraţia din jurul Daesh. I-a lovit fără milă şi s-a lăudat poporului cu asta. Iar mulţimea a fost mulţumită – primise ceea ce ceruse. Nu şi americanii. Operaţiunea a fost slab mediatizată. Ulterior, spre deloc. Şi chiar acolo unde a fost mediatizată nu s-a suflat o vorbuliţă despre cum s-a putut face aşa ceva şi de ce nu au „putut” celelalte forţe care „luptă” împotriva Daesh să facă ceva similar. Linişte completă. Doar site-urile suferinde de conspiraţionită s-au întrebat câte ceva. Între timp însă lumea pare să fi uitat deja că Iordania a distrus 20% din Daesh în doar trei zile, iar SUA şi aliaţii săi nu reuşesc să neutralizeze o hoardă de Calibani de atâta vreme.

Primăvara arabă a fost un eşec. Sau poate că dimpotrivă: poate scopul acestei mişcări nu a fost democratizarea acelor ţări, ci răsturnarea unor regimuri stabile, aproape laice, şi aducerea la putere a unor forţe instabile, a unor vectori de islamizare, care să arate lumii civilizate, încă o dată, pericolul reprezentat de religie, pentru ca, în cele din urmă, omul să renege religia şi să-şi piardă şi cea din urmă speranţă, fiind atunci o fiinţă temătoare, laşă, pierdută în această lume telurică, fără un scop, fără Dumnezeu şi fără eternitate. Are loc un asalt dirijat asupra religiei, iar motivele din spatele acestui act mă tem că nu sunt cele mai nobile, nu vor să elibereze omul de tirania zeilor, ci dimpotrivă: să-l subjuge cu totul, să-l facă asemenea oilor. Iar istoria se scrie mincinos chiar sub ochii noştri. Şi de câte ori nu s-a scris astfel…

Apropo de scris şi de istorie… Un mare regret rămâne pentru mine faptul că dacii nu au scris – sau puţinele texte care par să fie de origine dacă sunt fie incomplete, fie înconjurate de mari controverse în privinţa autenticităţii lor… Dar oare chiar n-au scris dacii? Pentru mine, dincolo de patriotismul şi orgoliul dacului din mine, lucrul pare foarte surprinzător. Sigur, nici alte popoare „barbare” nu au scris, dar nu multe se puteau lăuda la acea vreme cu imensa metropolă care conţinea Sarmizegetusa şi care consta dintr-o serie de cetăţi interconectate prin ziduri de apărare şi tuneluri şi a cărei arie era de vreo  200 de kilometri pătrați. Aveau o astfel de organizare şi nu aveau nevoie să scrie, să numere nimic? Pare improbabil. Şi atunci, unde sunt tăbliţele scrise, dovezile? Să fi fost distruse de romani, de invadatorii ulteriori, de arheologi? Răspunsul, din nou, îmi scapă. Asta deoarece nu-mi plac speculaţiile şi, oricât aş vrea să le găsesc, dovezile nu par să existe. Sau, dacă există, sunt trecute sub tăcere sau, mai rău, au fost distruse. Cineva a avut şi are, se pare, interesul ca dacii să fie lăsaţi în uitare. Unii contestă chiar şi originea dacă a poporului român. Deşi studiile genetice confirmă legăturile ADN dintre poporul care locuieşte astăzi în spaţiul carpato-danubiano-pontic şi cei care trăiau aici în urmă cu mii de ani, originile poporului român sunt aruncate ba spre albanezi, ba spre slavi. În timp ce, în realitate, avem de-a face în mod cert cu o continuitate în acest areal veche de câteva milenii. Acest popor nu şi-a părăsit vreo clipă vatra strămoşească şi nici nu a venit din sudul Dunării. Nu suntem albanezi şi nici slavi. Suntem daci din neamul tracilor. Suntem români. Suntem descendenţii direcţi ai măreţei culturi străvechi europene, cea care ne-a lăsat magnificele creaţii Vinča-Turdaş sau Cucuteni.

Păcat mare însă că nu avem o moştenire scrisă de la daci. Povestea lor, mai ales cea care lipseşte – de după anul 275, ar fi meritat să fie aflată. Aş fi vrut să ştim mai multe şi despre Zalmoxys sau Bendis, despre Burebista sau Decebal. Şi, din nefericire, aşa cum leii nu pot să sculpteze, nici dacii de pe Columna lui Traian nu pot vorbi.

Despre Ragnar

Nu mă căutaţi, pentru că nu sunt aici. Sunt pretutindeni... Sunt nicăieri... Am devenit una cu întunericul... Sunt numele rostit de mame la ceas de noapte, atunci când vor să-și sperie copiii. O șoaptă uitată în grădina paradisului ruinat. Coșmarul ce tulbură somnul abisului. Sunt eu: Ragnar.
Acest articol a fost publicat în Felurite. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Dacă leii ar şti să sculpteze…

  1. Da, ce păcat!
    Peste 50 de ani nu se va mai ști nici măcar cât se știe!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.