Facilis descensus Averno

Calea către infern este una facilă, iar locul este unul în care călătorii sunt mereu bineveniţi. Nu sunt oprelişti pentru cei care-şi doresc s-ajungă acolo, poate doar propriile conştiinţe. Altfel, oricine poate să coboare în infern, mai greu fiind să iasă de acolo.

Se spune că rău-făcătorii merg în iad. Iar drumul către iad nu implică un efort prea mare: trebuie doar să treci o graniţă destul de firavă între bine şi rău. Omul nostru ştie cel mai bine cât de uşor este, deoarece a trecut-o de cel puţin două ori până acum. Şi n-a fost vorba despre “atracţia răului”, pentru că răul nu atrage (sau n-ar trebui să atragă) pe nimeni – este doar uşurinţa cu care poţi trece graniţa; uneori chiar fără să-ţi dai seama, dus doar de furie. Iar omul nostru mai ştie că de fiecare când trece acea frontieră şi se afundă tot mai adânc în ţinutul răului au loc schimbări structurale ale fiinţei sale: răul se insinuează în moduri nebănuite, prinzând rădăcini tot mai trainice în mintea sa. Şi dacă va continua să treacă acel hotar, într-o zi nu va mai fi cu adevărat el cel care se va întoarce. Deşi mai cinstit ar fi să spunem că nu se va mai întoarce – va rămâne pentru totdeauna pe meleagurile răului.

Sunt multe feluri de oameni pe lume. Unii sunt nişte Raskolnikovi, având potenţialul de a face rău, dar sucombând ulterior sub asaltul remuşcărilor, al conştiinţei. Omul nostru ştie şi asta, dar în cazul său, după fiecare rău săvârşit, a constatat că remuşcările sunt destul de plăpânde; mai mereu şi-a găsit justificări ale răului comis, şi chiar dacă au existat unele momente în care a regretat faptele respective, acestea au fost repede înăbușite de gânduri care aruncau vina pe victimele sale. Şi, până la urmă, să nu uităm că Raskolnikov este un personaj ficţional, iar cel care i-a dat viaţă în scrierile sale avea aproape de fiecare dată nişte scopuri moralizatoare, pedepsindu-i pe cei răi. Sunt multe feluri de oameni pe lume, chiar şi Raskolnikovi, dar omul nostru nu face parte dintre aceştia. Poate înfăptui răul şi poate trăi cu asta, fără a avea prea multe momente în care să fie doborât de regrete.

S-ar putea desprinde din cele spuse până acum că omul nostru este unul bun, dar care mai trece, din când în când, în tărâmul răului. Nimic mai fals: omul nostru este unul rău și recunoaşte acest lucru faţă de sine, chiar dacă nu şi faţă de ceilalţi, spunând, mai în glumă, mai în serios, că este bun sau că încearcă din răsputeri să fie bun. Motivul pentru care alege să trăiască mai mult pe tărâmul binelui este că a hotărât că acest lucru este cel mai potrivit pentru el. Reprezintă pur şi simplu o chestiune de autoconservare, o decizie raţională. Dar răul se zbate întruna în el, încercând să iasă la lumină, iar raţiunea sa rece îl mai scapă uneori din frâu, dar, de regulă, pagubele produse sunt minime. Cei mai mulţi nu bagă de seamă răul ascuns în el, însă dacă cineva priveşte cu atenţie în ochii săi va vedea sclipirile neomeneşti ale demonului dinlăuntrul său – o bestie furioasă şi feroce, care-şi cere dreptul de a trăi, neaşteptat pentru o astfel de făptură, sub razele calde ale soarelui.

Despre Ragnar

Nu mă căutaţi, pentru că nu sunt aici. Sunt pretutindeni... Sunt nicăieri... Am devenit una cu întunericul... Sunt numele rostit de mame la ceas de noapte, atunci când vor să-și sperie copiii. O șoaptă uitată în grădina paradisului ruinat. Coșmarul ce tulbură somnul abisului. Sunt eu: Ragnar.
Acest articol a fost publicat în Felurite. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.