Audentes fortuna iuvat

Ce legătură este între îndrăzneală şi noroc? Şi de ce se spune că pe cei îndrăzneţi îi ajută norocul? Este norocul o fiinţare, un „ceva” care are preferinţe, mai ales pentru cei curajoşi? Dar ce înseamnă să ai curaj? Despre curaj se spune îndeobşte că este un act înrudit mai mult sau mai puţin cu nebunia. Curajoşi sunt cei care-şi pun viaţa în pericol pentru a-i salva pe alţii. Curajoşi sunt cei care săvârşesc acte nesăbuite, la limita raţiunii sau chiar dincolo de ea. Dar sunt cei îndrăzneţi mereu norocoşi? Intuiţia ne-ar spune că nu, dar lumea întotdeauna va găsi ceva de spus, o zicală potrivită pentru fiecare situaţie. Dacă unul se aruncă-n flăcări spre a-i scoate pe alţii şi reuşeşte, este curajos şi norocos, pe deasupra. Dacă moare, era doar un trist nebun, şi lipsit de noroc, pe lângă asta. Dacă altul îşi mizează întreaga avere la bursă şi câştigă este, desigur, un ins curajos şi norocos. Dacă pierde toată agoniseala, nu putea să fie decât un biet nebun fără noroc.

Curajul reprezintă o acţiune săvârşită în condiţii care arată puţine şanse de izbândă. În această privinţă, se înrudeşte cu norocul – pentru că norocul este acel lucru benefic care se întâmplă destul de rar, având o probabilitate de repetare, în aceleaşi condiţii, foarte mică. Cum norocoşii sunt foarte puţini, curajoşii nu pot fi nici ei prea mulţi. S-ar putea desprinde astfel concluzia dubioasă că cei mai mulţi oameni sunt ghinionişti şi, în consecinţă, laşi. Pentru că, nu-i aşa, ce altceva este un om nenorocos şi fără curaj?

În concluzie, întâmplarea fericită devine proverb. La fel şi cea nefericită, numai că acolo curajosul este numit nebun sau lipsit de minte. Totul depinde de noroc. Iar norocul ţine de hazard. O înlănţuire care stârneşte admiraţie atunci când totul se leagă în chip fericit şi mila sau condamnarea atunci când o verigă este slabă şi cedează.

Despre Ragnar

Nu mă căutaţi, pentru că nu sunt aici. Sunt pretutindeni... Sunt nicăieri... Am devenit una cu întunericul... Sunt numele rostit de mame la ceas de noapte, atunci când vor să-și sperie copiii. O șoaptă uitată în grădina paradisului ruinat. Coșmarul ce tulbură somnul abisului. Sunt eu: Ragnar.
Acest articol a fost publicat în Felurite. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Audentes fortuna iuvat

 1. honeybee zice:

  „Şi de ce se spune că pe cei îndrăzneţi îi ajută norocul?”

  Vorbele din popor ascund cateodata o intelepciune profunda bazata pe obsevatii(psihologice)…sau poate vorbesc indirect despre un mecanism subtil dupa care functioneaza totul in aceasta realitate.Cei curajosi atrag „norocul” prin indrazneala lor, fiind increzatori in izbanda, in sansa ca vor reusi in actiunea la care s-au angajat. Norocul se mai poate numi conjunctura favorabila atrasa de gandul pozitiv/ bun al curajosului. 🙂
  O zi senina sa ai! 🙂

  Apreciază

  • Ragnar zice:

   Înţelepciunea populară este, într-adevăr, remarcabilă. Poate datorită faptului că vorbele din popor sunt transmise, moştenite şi îmbunătăţite, fiind, de fapt, memoria colectivă a unei naţii.
   Dar nu cred că gândul bun atrage norocul. Asta ar însemna ca norocul să „fiinţeze”. Şi nu o face – este doar rodul întâmplării. Cred că şi cei ghinionişti au gânduri bune atunci când se avântă într-o întreprindere riscantă. Doar că nu au… noroc. 🙂

   Apreciază

 2. honeybee zice:

  Am scris anterior:
  Norocul se mai poate numi conjunctura favorabila atrasa de gandul pozitiv/ bun al curajosului.
  Si as dori sa completez, subliniind rolul „gandului bun” al celui care intreprinde o actiune curajoasa, riscanta: gandul bun al lui este cumva in concordanta cu gandul/ voia lui Dumnezeu, Cel care cunoaste viitorul si poate sa conduca la desfasurarea unor evenimente aparent intamplatoare ( asa zis norocoase sau ghinioniste) ca sa duca la implinirea unui plan pe care Il are in vedere cu cineva/ ceva.
  Referitor la asta, am gasit:
  http://semneletimpului.ro/religie/paganism/ocultism/noroc-sau-dumnezeu.html
  Dar nu stiu cat de relevante pot fi pentru tine aceste idei daca nu esti (inca!) teist.
  Eu vorbesc/ scriu ,bineinteles, din punctul de vedere crestin. 🙂

  Apreciază

 3. honeybee zice:

  rectificare:…gandul bun al lui este cumva in concordanta…
  ….nu stiu cat de relevante pot fi…
  te rog frumos sa faci corecturile. nu stiu ce s-a intamplat, dar s-a redactat gresit. multumesc.

  Apreciază

  • Ragnar zice:

   Cam aşa ceva?
   „Încă” teist? La zece ani spuneam despre Biblie că este plină de minciuni, de ce m-aş fi dezis în timp de această opinie? Dimpotrivă: pe măsură ce am citit tot mai multe, inclusiv Biblia, m-am depărtat tot mai mult de orice fel de teism. Teismul rămâne doar un vis uman, o posibilitate, dar probabil că nu este cazul.

   Apreciază

 4. Irene zice:

  ”Atunci când durerea stă să se ivească, un dram de curaj ajută mai mult decât o grămadă de știință, un pic de compasiune omenească mai mult decât o mulțime de curaj, și un strop din balsamul iubirii de Dumnezeu mai mult decât toate la un loc”. C. S. Lewis
  Există un filmuleț pe net cu vocea lui redată de BBC, posibil să știi de el, dar trimit totuși „legătura”:

  Merită să-l vezi! Și mulțumesc!

  Apreciază

  • Ragnar zice:

   Nu chiar. C.S Lewis îmi este (încă) necunoscut. Am văzut doar vreo trei filme „narniene”, dar nu-i cunosc creaţia literară şi nici n-am văzut filmuleţe cu el. Citatul pus de tine este însă… spiritual.
   Mila şi compasiunea, da, astea le pot înţelege, dar iubirea de Dumnezeu îmi pare bizară: cum poţi iubi ceva ce nu poţi cunoaşte, despre care nu ai nici cea mai mică idee ce reprezintă? Da, şi să nu uităm: sau dacă există… Mă tem că, de fapt, credincioşii sunt orbi şi iraţionali; visători… Refuză să admită adevărul dureros.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.