Moartea romanului

Oamenii nu mai citesc. Auzim asta peste tot, dar cât adevăr este în aceste vorbe? Consumul de carte tipărită, da, este în scădere, însă oamenii citesc acum cărţi electronice, presă online sau bloguri. Citesc mai puţin, pentru că pur şi simplu nu mai fac faţă avalanşei de informaţii care-i înconjoară. Ştim că dacă un blogger are obiceiul de a scrie articole lungi, mai lungi de două pagini, nu le citesc decât foarte puţine persoane. Prea puţin timp şi prea puţină rădbare, dar şi lipsa interesului sunt cauzele acestui fenomen. Adică, este totuşi un blog, despre ce poate să scrie un ins, care nu este un scriitor celebru, cu atâtea cuvinte şi care nu poate fi redat într-o pagină sau două, nu-i aşa? În plus, avem mereu la îndemână citatele. Dacă intraţi pe blogurile „la modă”, veţi observa prezenţa unei imagini în practic orice articol, iar aceasta poate să conţină sau nu un citat dintr-un autor faimos. Principiul fiind: „Dacă omul nu are răbdare să citească nici cele zece rânduri ale postării mele, atunci măcar rămâne cu citatul, care oricum exprima atât de bine tocmai ceea ce voiam eu să spun în această postare.”

Despre scăderea nivelului de cultură al societăţii şi de preferinţa pentru citirea unor lucrări scurte se plângea şi Hesse. În vremea lui era moda foiletoanelor, obicei aprig criticat de acesta. În perioada mai recentă, alţi scriitori cunoscuţi au deplâns moartea romanului. Îndrăznesc însă a afirma că aceştia s-au înşelat. Cititorii literaturii veritabile nu au dispărut nici în vremea lui Hesse, nici după acesta şi nici astăzi. Nu cred că vor dispărea nici în viitor, iar romanul este încă departe de a fi mort. Chiar dacă elitele literare par să-i cânte prohodul, cel puţin romanul popular va supravieţui. Un urmaş nevrednic, dar un urmaş, la urma urmei. Iar romanul veritabil nu va muri pentru că lumea nu-l mai vrea, ci pentru că scriitorii au devenit nişte snobi, preferând să experimenteze continuu, urmând tendinţele şi dorinţele celor care se consideră drept elite – critici, înalta societate, lumea artistică. Iar aceste elite aşa-zis culturale vor mereu ceva nou; dacă nu este nou, nu prezintă interes. Din acest motiv, romanele moderne au ajuns să fie deseori o construcţie greu de neînţeles, pe alocuri ilogică, fără un scop real decât cel al săvârşirii unui pretins act artistic. Dar romanele moderne nu se pot ţine departe de tendinţa generală a artei, nu-i aşa?

Reclame

Despre Ragnar

Nu mă căutaţi, pentru că nu sunt aici. Sunt pretutindeni... Sunt nicăieri... Am devenit una cu întunericul... Sunt numele rostit de mame la ceas de noapte, atunci când vor să-și sperie copiii. O șoaptă uitată în grădina paradisului ruinat. Coșmarul ce tulbură somnul abisului. Sunt eu: Ragnar.
Acest articol a fost publicat în Gânduri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Moartea romanului

 1. Camelia zice:

  Eu sunt pentru roman, că, vorba lui Bahtin, romanul hibridizeazăcât mai multe idiomuri, fiind vorba, aşadar, de un sincretism stilistic. Şi mai sunt pentru acei romancieri care, citez din memorie, sunt cei care nu cunosc viaţa, dar o inventează cum trebuie, sunt pentru lumea lui,complexă şi vie. A, şi să nu uit să mai spun despre mine că sunt un lector instruit, şi nu, nu sună a infatuare. Sunt filolog.

  Apreciază

 2. Camelia zice:

  Partea nasoală e dinspre cea cu cititoru’ care e regele, ăla care pe parcursul romanului se preschimbă într-un cumulard de roluri, asta potrivit cu explorările romanului, de-aici nu moartea romanului,ci îngustarea numărului celor pomeniţi, adică lectorilor. Instruiţi sau nu.

  Apreciază

  • Ragnar zice:

   Educaţia poartă toată vina. Şcoala românească este un dezastru, de la ciclul primar până la universităţi. Oamenii nu sunt încurajaţi să citească şi din motive care ţin de exemplele primite. Vedem numeroase cazuri de invidizi care au „reuşit” în viaţă (în accepţiunea societăţii actuale) fără să pună vreodată mâna pe o carte.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.