Suntem cu toţii hedonişti

Mă bucuram ieri de razele blânde ale soarelui de dimineaţă, lucru care nu mi se întâmplă prea des, şi mă aplecasem peste fereastră să ating apa de la ploaia căzută peste noapte şi care adăsta pe o frunză de nuc, iar în timp ce picăturile de apă se prelingeau, ca urmare a atingerii mele, am realizat că suntem, de fapt, nişte hedonişti. Nu chiar în accepţiunea cuvântului, dar un fel de hedonişti. Ne trezim în fiecare zi şi trăim doar pentru trup, această casă care ne poartă mintea peste tot unde putem ajunge. Dar ce este mintea, la rândul ei, decât o parte a trupului? Nu este o minciună aceea că mintea ar fi altceva decât o manifestare a creierului fizic? În realitate, mintea şi trupul formează un tot unitar – nu pot exista în mod independent.

Aşadar, de ce să ne minţim şi să spunem că trăim pentru minte, când toţi oamenii trăiesc pentru şi în trup? Să lăsăm deoparte filosofiile deşarte şi să admitem acest adevăr de netăgăduit. Fiecare interacţiune cu lumea înconjurătoare este mediată de carne. Toţi stimulii care ajung la minte o fac prin intermediul simţurilor. Fiecare mişcare, fiecare acţiune este decisă în creier, care este, neîndoielnic, tot carne. Mintea imaterială este doar o poveste, un motiv de poliloghie fără capăt şi lipsită de un fundament logic. Orice defecţiune a materiei cerebrale duce la afectarea minţii. Putem spune că mintea este tot acolo, intactă, dar nu se mai poate exprima aşa cum trebuie, fiind lipsită de pârghiile necesare, însă ar fi o minciună. Mintea şi creierul sunt totuna. Poate exista „viaţă” în trup fără creier, dar nu poate exista minte fără creier.

Reclame

Despre Ragnar

Nu mă căutaţi, pentru că nu sunt aici. Sunt pretutindeni... Sunt nicăieri... Am devenit una cu întunericul... Sunt numele rostit de mame la ceas de noapte, atunci când vor să-și sperie copiii. O șoaptă uitată în grădina paradisului ruinat. Coșmarul ce tulbură somnul abisului. Sunt eu: Ragnar.
Acest articol a fost publicat în Jurnal. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Suntem cu toţii hedonişti

 1. Camelia zice:

  „Helas, la chair e triste”! Mallarme (fără accent, că nu ştiu de unde să’l pun), despre legile cărnii şi despre cele ale minţii. Asta ca să nu mai monodimensionăm.

  Apreciază

 2. Rapt zice:

  La chair est sûrement triste, mais toute existence de l’esprit en dépend. Ce qui veut dire, à mon avis, que l’esprit n’est pas trop gai non plus.

  Apreciază

 3. Camelia zice:

  Hahaha, on est parti a la la recherche de sens, voyons donc! Alors, on doit comprendre que la chair (ou le corps,ou es sens plutot) et l’esprit, sont voués ou à la recherche de la plénitude. Ou a la frustration, drag domnule or’ dragă doamnă, că nu ştiu de care parte a baricadelor sexului te afli faţă de mine, o evă.

  Apreciază

 4. Rapt zice:

  Je dirais que la recherche de la plénitude n’exclut pas forcément la frustration.
  Dar, nefilolog şi nici prea francofon fiind, mărturisesc că nu pătrund nici sensul, nici scopul comentariului tău de mai sus, chiar presărat fiind cu oareşice accente (Vezi că se poate? Bravo à toi!). Nu ai putea transpune mesajul în dulcele nostru grai matern, ca să am şansa de a-i percepe subtilitățile şi de a mă străbate prețioasele-i tâlcuri? Aştept în freamăt. Până atunci, îți dăruiesc o monorimă:

  Tu eşti Camelia cea de duh stăpânitoare,
  Ce doar la sine apelează-ntru citare (Punct!),
  Cea mai de seam-a limbii sale locuitoare
  Şi-o fantezist-a vorbelor cum lumea alta n-are?
  Atunci, de nu eşti, Cami, prin mirabilă-ntâmplare
  A lui Étienne timişoreană re’ntrupare,
  Purcede grabnic la autoflagelare,
  Spre a stârpi din faşă perversa-nclinare
  De-a-ți încălca regula sfântă de autocitare.
  Iar de te-a stăpâni din nou impulsul fără de scăpare
  De-a da, în mod excepțional, şi altora citare,
  Încearcă, evo plină de afectare,
  Să nu ciunteşti a lor perfectă exprimare!

  Apreciază

 5. Camelia zice:

  Bună încercare, drago, pune freamătul deoparte, cât despre francofon(ă),sigur nu eşti, dar poate francofil(ă) da, că între astea două este o diferenţă, şi mai meştereşte şi la ironii, sigur vei avea unele mai izbutite.

  Apreciază

 6. Rapt zice:

  Pourriez-vous me le dire en français, s’il vous plaît? Ne vous en faites pas, je plaisante. Mais votre certitude au sujet de ma non-francophonie est vraiment drôle. À la prochaine, madame le professeur!

  Apreciază

 7. Rapt zice:

  P.S.: Regret nespus că nu-mi găseşti pamfletul reuşit. O fi din cauza faptului că am lucrat cu „materialul clientului” – cuvintele pe care tu însăți le-ai folosit pentru a te caracteriza ori pentru a-i ridiculiza pe alții.

  Apreciază

  • Ragnar zice:

   Eu l-am găsit amuzant. Dar, în acest stil, mă tem că vei descuraja lumea să mai comenteze pe acest blog, din dorinţa de a nu intra sub tirul tău.

   Apreciază

   • Rapt zice:

    Fii fără grijă, gâtuitorule! Poate că unii se vor retrage, dar neînfricații vor rămâne. Mai bine mi-ai mulțumi pentru triaj.

    Apreciază

   • Ragnar zice:

    Amuzant, ce să zic…

    Apreciază

   • Camelia zice:

    Lumea nu prea mai comentează de ceva vreme pe acest blog, vremurile alea când o făceau a apus, dar fie-le cuvintelor tale viaţă veşnică. Amin. Şi salutări şi păzitoarei locurilor ăstora.

    Apreciază

   • Ragnar zice:

    Drăguțo, pe blogul meu comentariile au fost puține dintotdeauna, lucru datorat și audienței scăzute. În plus, așa cum poate îți aduci aminte, comentatorii nu au fost mereu primiți cu amabilitate. Și, nu în ultimul rând, scrierile mele nu sunt digerabile de către oricine, mai ales că menționez mult prea des moartea, cuvântul straniu și nedorit de care ființele umane încearcă să se ascundă cea mai mare parte a existenței lor efemere.
    Dar mă bucur că porți grija acestui lucru, însemnând că ai vizitat blogul destul de des ca să știi asta.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.