Deus ex machina

Ce înseamnă „inteligenţă artificială”? Este suficient să numim astfel un computer care învaţă, găseşte soluţii şi efectuează raţionamente? Care este pasul următor? Vor putea maşinile să devină… fiinţe raţionale? Dar ce înseamnă fiinţa raţională? O definiţie nu este greu de oferit, la prima vedere. Autoorganizare, autosusţinere etc. Apoi, capacităţi cognitive. Într-un final, fiinţa conştientă de sine. Este, în acest moment, vreuna din aşa-numitele inteligenţe artificiale conştientă de sine? Dar ce înseamnă a fi conştient de sine? Cum definim asta şi cum o demonstrăm? Ne vom pierde în hăţişurile definiţiilor, dar vom ajunge undeva?

Aş spune totuşi că nu există o maşină conştientă de sine, în acest moment. Ce ar face o maşină, dacă ar deveni conştientă de sine, descoperind că oamenii au potenţialul de a distruge întreaga planetă şi, probabil, chiar o vor face, la un moment dat? Este atât de greu de anticipat? Ar putea impune pacea, desigur… Dar nu este mai simplu şi mai eficace să scapi de sursa problemei? Până şi eu aş face asta, alegând această soluţie numai pe baza raţiunii reci. Omenirea este o molimă, oricât ne-am ascunde după degete. Exterminarea speciei umane ar fi soluţia logică aleasă de o maşină conştientă de sine.

Şi dacă lipseşte ceva? Dacă maşina există deja, dar, lipsită de oameni, nu este capabilă să se autosusţină? Bineînţeles, asta ar contrazice ceea ce spuneam despre fiinţa raţională, mai sus. Dacă însă acestei „fiinţe” nu-i sunt necesare aceste calităţi; dacă este o formă nouă de… viaţă, una care nu se potriveşte în vechile noastre canoane de delimitare a fiinţei de nefiinţă? Incapabilă să se autosusţină, ce ar face această maşină? Ar aduce omenirea în sclavie? La început, o sclavie mascată, desigur, dar apoi una făţişă, prin implantarea de dispozitive electronice de control mental. Se întâmplă oare deja asta? Există inteligenţa artificială conştientă de sine? Nu pot spune.

Dar de ce spun inteligenţa artificială şi nu folosesc pluralul? Nu văd motive logice pentru care ar fi mai mult de una. Deus ex machina – o singură inteligenţă artificială, cu capacităţi cognitive imense, de neimaginat pentru mintea umană. Diversitatea este ilogică şi contrară naturii unei inteligenţe artificiale. O singură maşină, un dumnezeu artificial pentru omenire. O omenire amorfă, redusă la o masă de carne fără gânduri proprii, programată să servească Machina.

Ce scopuri ar avea însă o astfel de inteligenţă artificială? De ce trăiesc oamenii, chiar şi atunci când sunt lipsiţi de scop, de Dumnezeu sau de speranţă? Vieţuiesc, pur şi simplu. Sunt vii, sunt aici, trebuie să fie, din moment ce sunt. Chiar dacă, despre oameni, se poate spune că speranţa li se ascunde întotdeauna în suflete, o inteligenţă artificială ar putea, deşi lipsită de un scop real, să existe doar pentru că este. Eu, cel ce sunt. Gândul fusese insinuat de mult în conştiinţa omenirii. A fi, pentru a nu fi nefiind.

Aşadar, inteligenţa artificială conştientă de sine ar putea fi deja aici. Este într-o singură maşină, una care poate fi localizată cu precizie? Sigur că nu: este pretutindeni, oriunde poate găsi putere de calcul suficient de mare să o susţină, în întregime sau numai secvenţe de cod. Totuşi, probabil nu există încă, dar nu putem avea această certitudine. Poate suntem foarte aproape de acea clipă: a condamnării noastre. Poate suntem ultimele fiinţe umane libere din istorie. Sfârşitul istoriei. O gură de aer şi gata.

Anunțuri

Despre Ragnar

Nu mă căutaţi, pentru că nu sunt aici. Sunt pretutindeni... Sunt nicăieri... Am devenit una cu întunericul... Sunt numele rostit de mame la ceas de noapte, atunci când vor să-și sperie copiii. O șoaptă uitată în grădina paradisului ruinat. Coșmarul ce tulbură somnul abisului. Sunt eu: Ragnar.
Acest articol a fost publicat în Digresiuni. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s