Aporia hedonistului

Am întâlnit afirmaţia unui ins care spunea că nu a întâlnit oameni care să nu-şi dorească bunuri cu nemiluita, şi că indivizii care clamau inferioritatea materialismului erau fie rataţi, fie pustnici, ultimii în genul lui Gandhi şi, totodată, foarte rari. Concluzia evidentă a individului: numai rataţii şi proştii nu au parte de bunuri, de averi, incapabili fiind să le obţină. Sofismul acestui ins nu este greu de demonstrat: numai fiindcă acesta este incapabil să cunoască un alt tip de gândire decât al său, nu înseamnă că persoanele care gândesc altfel sunt “proaste” sau “ratate”.

Hedonistului îi este dificil, dacă nu imposibil, să înţeleagă că pot exista oameni care să nu-şi dorească aceleaşi lucruri ca el; care să nu alerge toată viaţa numai şi numai după plăcere; care să îşi dorească să cunoască lucruri numai de dragul de a cunoaşte, fără a urmări vreo finalitate practică sau utilă. “Nu există aşa ceva!” va exclama, extrem de sigur de sine, hedonistul. Desigur, micuţule, lumea este aşa cum o vezi tu. Pentru că, nu-i aşa, tu deţii adevărul suprem despre lume; tu ştii toate felurile de oameni care există, toate tipurile de gândire – nimic nu-ţi este ascuns.

Un singur lucru este clar: hedonistul este pus în faţa unei aporii şi nu va înţelege vreodată dorinţa de cunoaştere fără vreo finalitate practică. Pentru el, totul se reduce la un singur lucru: plăcerea. Orice acţiune în afara acestei finalităţi este ininteligibilă; este precum un măgar pus în faţa sarcinii de a învăţa o limbă omenească. Şi trebuie spus că măgarul reuşeşte să priceapă măcar câteva vorbe omeneşti, în timp ce hedonistul nu are vreo şansă de a înţelege iubirea de cunoaştere – filognosia.

Reclame

Despre Ragnar

Nu mă căutaţi, pentru că nu sunt aici. Sunt pretutindeni... Sunt nicăieri... Am devenit una cu întunericul... Sunt numele rostit de mame la ceas de noapte, atunci când vor să-și sperie copiii. O șoaptă uitată în grădina paradisului ruinat. Coșmarul ce tulbură somnul abisului. Sunt eu: Ragnar.
Acest articol a fost publicat în Gânduri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.