Criticii

Mă întreb oare câţi tineri începători în ale scrisului au fost demoralizaţi, distruşi, aduşi în pragul sinuciderii de către o critică virulentă a operei lor… Cât de mult contează o cronică favorabilă, măcar una, pentru ca un debutant în ale scrisului să aibă succes la public sau chiar să poată continua să scrie? Ce s-ar fi întâmplat, de pildă, cu domnul Edgar Allan Poe dacă scriitura dumnealui nu ar fi plăcut lui Baudelaire şi apoi lui Mallarmé şi Valéry? Ar fi ajuns un alt Joseph Rodman Drake sau Willliam Gilmore Simms? Cum, nu ştiţi cine sunt aceştia? Înainte de traducerea lui Poe de către Baudelaire în franceză şi de reevaluarea primului de către critica americană, urmare directă a valurilor venite de dincolo de Statuia Libertăţii, cei doi erau prozatori mai bine cotaţi decât Poe. Da. Dacă Poe nu ar fi avut norocul orb să-i fi plăcut lui Baudelaire, lumea probabil n-ar fi auzit de el. Aşa…

Acestea fiind spuse, se pune întrebarea pertinentă: în zilele noastre oare nu este la fel? Nu este; este mai rău. Imaginaţi-vă că eu aş scrie o carte (ce glumă sinistră!) şi aceasta ar fi publicată, iar cel mai important critic român (cine o fi acesta) sau unul dintre cei mai importanţi mi-ar desfiinţa-o într-o cronică dintr-o revistă sau dintr-un ziar de mare audienţă. Ar mai îndrăzni un alt critic să spună ceva pozitiv după asta? Cel mai probabil că nu. Aşadar, totul ţine de opinia unui individ – dacă ai norocul să-i placă, bine, dacă nu… Cât este sofistică din ceea ce spune acesta, dacă a citit cartea atent sau dacă pur şi simplu avea o zi proastă când a citit-o, dacă a constatat un talent nebănuit şi a scris o critică veninoasă din invidie, despre aceste lucruri nu mai poate şti cineva şi nici nu mai contează – rămân cuvintele grele şi speranţele năruite ale scriitorului debutant.

Criticul de literatură… Ce este cu acest personaj? Ascuns în turnul său de cristal, intangibil, adesea fără să fi scris ceva relevant în întreaga sa viaţă, cu excepţia, poate, a unor analize sau compoziţii erudite şi fade, acesta se hrăneşte cu speranţele şi aşteptările victimelor sale. (Despre John Keats se spune că ar fi murit de inimă rea, după o critică nefavorabilă.) Şi apoi, ca un ilustru judecător, calm şi impasibil, ştiind bine care îi este puterea, îşi aruncă verdictul, deseori împroşcând nori de venin care otrăvesc pe loc inima celui ce speră şi aşteaptă, paralizându-i sufletul şi chiar stiloul. Vai de voi suflete sensibile şi, poate, talentate, care aţi căzut victime unor astfel de călăi nemiloşi!

Eu… Eu nu aş putea suporta o critică nefavorabilă. Dar nu aş cădea în neagra depresie, nu aş renunţa la scris, nu m-aş sinucide, ci, perfid, răzbunător şi crud, l-aş pândi şi l-aş aştepta la adăpostul nopţii pe cel care a îndrăznit infamia şi nu a întrezărit întunecimile abisale ce se ascund în mine şi i-aş curma pofta de a mai scrie astfel despre cuvintele mele, despre cuvintele oricui. Asta merită criticii! Este atât de uşor să distrugi ceva, dar atât de greu să creezi un lucru… Eu ştiu, pentru că am încercat şi am eşuat.

* Natura aparent bizară a scrierilor mele este explicată de faptul că, uneori, postările sunt scrise deja, iar între ele se intercalează stări de moment. De pildă, aceste cuvinte au fost scrise duminică, neavând astfel vreo legătură cu cele întâmplate în zilele următoare, evenimente care au adus oarece modificări… sufleteşti. (O explicaţie pentru cititorul căruia îi pasă.)

Despre Ragnar

Nu mă căutaţi, pentru că nu sunt aici. Sunt pretutindeni... Sunt nicăieri... Am devenit una cu întunericul... Sunt numele rostit de mame la ceas de noapte, atunci când vor să-și sperie copiii. O șoaptă uitată în grădina paradisului ruinat. Coșmarul ce tulbură somnul abisului. Sunt eu: Ragnar.
Acest articol a fost publicat în Gânduri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Criticii

  1. Ioana zice:

    Deci scrisul nu e joaca,joc?Nu vine din starea de bine?E munca,truda si depresieStiu ca la fiecare scriitor e diferit procesul dar intreb ca sunt chiar curioasa..

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.