Creștinul după Vechiul Testament

În mod normal, un astfel de personaj ar trebui să-și spună iudeu. Dar nu; nu veți găsi puseuri de onestitate la aceștia: creștinul după Vechiul Testament are aroganța să vorbească despre Mielul Domnului, deși el este gata să-l junghie deasupra altarului.

Cum a apărut această stranie specie de creștin? Trebuie spus că a existat mereu și a fost creată, în principal, de către preoți, aceștia predicând în vremurile apuse mai ales despre înfricoșatele pedepse ale Vechiului Testament, lucruri de natură a ține mult mai ușor oile Domnului sub ascultare, știut fiind că omul a fost dintotdeauna un animal cu o puternică aplecare spre a face rele.

Dar asta se întâmpla în vremurile când oile nu puteau să citească și, chiar de ar fi putut, cuvântul Domnului era scris în altă limbă. În zilele noastre, existența creștinului după Vechiul Testament pare mai greu de explicat. O ipoteză demnă de luat în seamă ar fi aceea că Iisus Christos spune de cel puțin două ori: ”Nu am venit să stric Legea.” Acea Lege fiind a lui Moise, primele cinci cărți ale Vechiului Testament și, totodată, ale Scripturii iudeilor. Așadar, acești creștini par să fi crezut că, într-adevăr, Iisus nu a schimbat Legea. Au crezut că atunci când Acesta a spus: ”primul fără de păcat să ridice piatra”, această adăugire la Lege, unde prevedea clar că adulterinul trebuie ucis cu pietre, fără a se ține cont de evlavia sau de puritatea spirituală a aruncătorilor, nu reprezintă o schimbare. Prin urmare, au hotărât să nu țină cont de vreun cuvânt scris în Noul Testament, deoarece nu putea aduce ceva nou, Legea fiind imuabilă.

Și așa am ajuns să-i vedem pe acești creștini după Vechiul Testament aplicând în viața de toate zilele asprele porunci ale sălbaticilor iudei de acum aproape cinci milenii. Judecă, înjură, iau peste picior, condamnă, insultă, bârfesc – ce mai încoace-încolo, se comportă ca niște iudei cârtitori, ca niște primitivi care încă mai locuiesc în corturi. Iar în timp ce se poartă astfel cu frații lor, zbiară din toți rărunchii că ei îl iubesc pe Dumnezeu. Fariseilor! Nu ați învățat că porunca ”iubește-ți aproapele” este la fel de importantă ca prima poruncă? Nu veți intra în împărăția Domnului, zicând numai din gură că-L iubiți pe Domnul, în vreme ce sufletele voastre nu pot cunoaște iubirea, pentru că nu poți să-L iubești pe Domnul fără să-i iubești și creația, fără să iubești omenirea, fără să încerci să-l întorci pe păcătos de la rele. Și nu cu înjurături și bârfe veți face asta! Întoarceți și celălalt obraz, arătați bunătate și doar prin exemplul vostru îl veți face să renunțe la calea păcatului. Aceasta este calea.

15 august 2016

Despre Ragnar

Nu mă căutaţi, pentru că nu sunt aici. Sunt pretutindeni... Sunt nicăieri... Am devenit una cu întunericul... Sunt numele rostit de mame la ceas de noapte, atunci când vor să-și sperie copiii. O șoaptă uitată în grădina paradisului ruinat. Coșmarul ce tulbură somnul abisului. Sunt eu: Ragnar.
Acest articol a fost publicat în Gânduri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Creștinul după Vechiul Testament

 1. Iosif zice:

  Personal,consider religiile cel mai mare rau universal.Piedici ale evolutiei spre cunoasterea Adevarul,eliberator din sistemul instituit de ‘omul faradelegii” potrivnicul lui Dumnezeu,lipsit de IUBIREA AUTENTICA,arogant,mândru,îngânfat,plin de sine si EGO(ist).

  Apreciază

  • Ragnar zice:

   Nu știu ce să spun. Până la urmă, religiile organizate au inventat zeii, inclusiv zeul căruia i te închini și care este limpede YHWH, versiunea trinitară creștină.

   Apreciază

   • Iosif zice:

    Am mentionat eu undeva în com. mele vre-un nume de zeu sau orice alta entitate supranaturala,ce poarta vreun nume ?!
    Dragul meu „Ragnar” nu stiu cine esti,nici nu este important,însa eu nu intru pe bloguri cu un scop anume,sau pur si simplu ca n-as avea alta ocupatie .Singura mea misiune este de a marturisi ADEVARUL ABSOLUT,iar Acesta ,dupa umila mea parere,si propria-mi perceptie nesemnificativa de pasionat cercetator al Cuvântului Scripturilor, revelat omenirii de Duhul Sfânt,prin oameni „ALESI” de EL,Cel Ce Este vesnic,si care S-A ÎNTRUPAT prin HRISTOS,SINGURUL NUME prin care putem descoperi TAINA CELUI VESNIC ,al DUMNEZEULUI CEL VIU,CARE NU ARE NUME PROPRIU,EL FIIND ENERGIA VIE A SENTIMENTULUI NOBIL AL *IUBIRII*
    As putea afirma (par exemple) ca sunt religios si ca religia mea este IUBIREA ABSOLUTA SACRIFICATOARE,Dumnezeul meu personal,daca vrei…:)
    Fii binecuvântat.

    Apreciază

   • Ragnar zice:

    Așadar, este zeul la care se închina Abraham (Avraam)? Nu este acesta YHWH? Dacă Iisus este logosul alexandrin întrupat, parte a Trinității creștine, iarăși, vorbim despre YHWH. Nu este un zeu inventat de tine, l-ai copiat de la creștini și de la evrei.

    Apreciază

   • pathtomysoul zice:

    Let God have mercy on our soul!

    Apreciază

   • Ragnar zice:

    Al meu sau al lui Iosif? Pentru că nu se înțelege…

    Apreciază

   • pathtomysoul zice:

    Al nostru, cum am zis.

    Apreciază

   • Ragnar zice:

    Aha. Văzusem un y acolo. 🙂
    Dar este imposibil. Un Creator este în afara timpului, vede și începutul, și sfârșitul, și nu poate fi rugat să facă ceva, din moment ce, din punctul său de vedere, deja s-a săvârșit. Adică, poți să-l rogi, desigur, dar este doar așa, de dragul vorbirii, nu ajută la ceva.

    Apreciază

   • Iosif zice:

    Nu stiu ce vrei sa spui cu aceasta asazisa „Trinitate”,care este o facatura religioasa,ce are ca scop obscurizarea Adevarului Absolut,Unic !

    Apreciază

   • Ragnar zice:

    Și atunci, despre ce Duh Sfânt vorbești? Cine este Duhul Sfânt? Și cine este Iisus, în percepția ta? Iar dacă vei spune că este Dumnezeu, consideri că un Creator al universului ar putea fi conținut de un trup uman și ar putea muri? Pentru că, dacă arată ca un om, mănâncă și respiră ca un om… este un om, nu un zeu. Ce doctrină curioasă ai inventat pentru a rezolva aceste inconsecvențe logice?
    PS: Sau vei spune că n-a murit? Dacă n-a murit, atunci a mințit, spunând că moare și înviază. Mă tem că dumnezeul tău este, poate, mai ciudat decât cel creștin. Personal sau nu, pare neverosimil. O iluzie, pe care ți-o spui pentru liniștea sufletească înainte de culcare. Un basm.

    Apreciază

 2. Iosif zice:

  Adevarul este UNIC,ABSOLUT ! Este Cuvântul Scripturilor ! El este REVELAT celor sinceri,implicati cu TOATA fiinta în cunoasterea LUI,dezinteresati de orice avantaje ale acestei dimensiuni ale perceptiei,”rastigniti”,fatza de SINE,”morti”fatza de acest sistem al existentei materialist-umaniste,’metamorfozati’ (re)nascuti din nou „din apa si Duh”,contopiti în IUBIREA CELUI „mort în trup dar ÎNVIAT în Duh”
  Daca vei citi scrisoarea marelui „filosof” Pavel din Tars,catre crestinii din Roma poate vei prinde firul Ariadnei,iar de-l vei urma poate vei iesi din labirintul acestui sistem mondial al raului.
  Dumnezeu Tatal meu,sa-ti dea Lumina întelepciunii care vine de sus,care este inversul (reversul medaliei) întelepciunii omenesti .:)
  Fii binecuvântat.
  https://biblia.resursecrestine.ro/romani/8

  Apreciază

  • Ragnar zice:

   Ai obiceiul de nu răspunde deloc la obiect. Eu am întrebat altceva. Despre care Scripturi vorbești? Incluzi în ele și Vechiul Testament? Pentru că, în general, când este vorba despre Scripturi, asta include Vechiul Testament; altfel, ai fi spus Evanghelii.
   Saul din Tars a fost un om educat. Iar cele mai multe cărți ale Noului Testament sunt scrise de oameni educați, nu de către apostoli. Nu ai însă ce învăța nou de la Saul din Tars. Poveștile sale cu osândirea, cu moartea trupului păcătos sunt unele vechi, le-am mai auzit: sunt destui filosofi greci înaintea sa care se plâng de sacul de carne care le stă în calea desăvârșirii sufletești.
   Vezi lucruri care nu sunt acolo. Dumnezeu nu poate fi aflat din cărți vechi de milenii, scrise de oameni ca toți oamenii; Dumnezeu, dacă ar exista, poate fi aflat numai trăind, numai căutându-l în viața cea de toate zilele, printre oameni, făcând bine, trăind drept; Dumnezeu nu poate fi aflat în pustietăți, prin post și prin rugăciune, prin osândirea trupului să pătimească. Acest trup este dat tot de Creator, este parte integrantă din noi, și trebuie să învățăm să trăim cu el, nu împotriva lui. Cine îl caută pe Dumnezeu cu înverșunare (în sens pozitiv), îl va găsi, chiar dacă este o iluzie creată de mintea sa. Chiar și cei care umblă prin pustietate, adesea, vor găsi o astfel de iluzie.

   Apreciază

   • Iosif zice:

    Dumnezeu este dragoste! Dragostea are aspecte nenumarate iar dimensiunile ei sunt infinite. Cine o cunoaste,nu poate sa mai traiasca în trup,deoarece „dragostea este tare ca moartea”…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.