Această lume n-a fost făcută de Dumnezeu

Dumnezeu, Creatorul Universului, nu putea să creeze o astfel de lume – o lume în care există atât de multă suferință, durere și moarte. O lume în care animalele se ucid între ele, pentru a supraviețui. Dacă această lume are un creator, atunci acesta nu este Dumnezeu. Dumnezeul teologiei, liber de atributele umane precum ura, lăcomia, teama, viclenia, fățărnicia sau răutatea, este conștiința perfectă. Omniscient, omnipotent și omniprezent. Complet în afara timpului, așa cum îl percepe mintea umană. Pentru că timpul nu există cu adevărat, este doar o manifestare a ceea ce numim realitate, o înlănțuire de evenimente, de lucruri mărunte. Pentru că, fiind atemporal, Dumnezeu ar fi știut că lucrarea sa se va strica, și nu ar mai fi creat-o în primul rând.

Prin urmare, această lume este fie creată de altcineva, fie este un accident nenorocit. Nu pot specula asupra unui alt eventual creator, deși unii au spus că Satan a făcut această lume pentru a ne întemnița sufletele nemuritoare în acest maldăr afurisit de carne și oase. Însă, asta duce la prima mea concluzie, respectiv că Dumnezeu nu ar fi creat o ființă care să devină rea. Pentru că, știind ce va face acea ființă, ar însemna că Dumnezeu a creat Răul; ceea ce ar contrazice însăși teoria perfecțiunii divinității. Creatorul universului nu poate crea nimic rău. Totuși, s-ar putea să mă înșel și să nu înțeleg planul divin.
Însă, dacă suntem maimuțe, nimic altceva decât rezultatul unui șir de accidente și mutații aleatorii, asta este într-adevăr dureros. Pentru că este durere să știi că ființele dragi ție se risipesc ca un abur în eter, ca și cum nu ar fi existat niciodată. Că nu rămâne decât o amintire în urma lor. Că, peste un secol sau mai puțin, nimeni nu-și va mai aduce aminte de noi și de strămoșii noștri. Că nu vom fi, în cel mai bun caz, decât niște chipuri de străini, rude îndepărtate dintr-un album cu fotografii vechi. O grămăjoară de oase, risipită în pământ. Nimic.

Această lume n-a fost făcută de Dumnezeu. Sper totuși ca această lume să fi fost într-adevăr creată, chiar și de Satan, în speranța că, forțați de impulsurile acestor trupuri păcătoase, ne vom îndepărta de Dumnezeu. Pentru că, dacă Satan a creat această lume, atunci există și Dumnezeu. Sper că nu sunt o maimuță de pe un mic glob albastru din Calea Lactee, care-și pune întrebări fără rost. Sper…

[Ca o paranteză, această postare nu reprezintă un exercițiu teologic, poate fi încadrată în ceea ce sunt numite „tentative literare„. Nu am intenționat în niciun fel să ofensez membrii vreunei religii. Cunosc foarte bine modul în care a rezolvat Plantinga problema Răului, cu liberul arbitru șamd. Totuși, există niște aspecte discutabile ale explicației acestuia, pe care le voi aborda, în curând, pe blogul dedicat acestui gen de subiecte.]

Despre Ragnar

Nu mă căutaţi, pentru că nu sunt aici. Sunt pretutindeni... Sunt nicăieri... Am devenit una cu întunericul... Sunt numele rostit de mame la ceas de noapte, atunci când vor să-și sperie copiii. O șoaptă uitată în grădina paradisului ruinat. Coșmarul ce tulbură somnul abisului. Sunt eu: Ragnar.
Acest articol a fost publicat în Digresiuni. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Această lume n-a fost făcută de Dumnezeu

  1. costin comba zice:

    Imi place ultimul paragraf. Macar sa ne indreptam catre Dumnezeu.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.